Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangename regiodetective

Kees van Duyn 22 december 2020 Hebban Team
Voor een schrijfwedstrijd op het werk gebruikte de auteur van de Islasec-reeks het pseudoniem Kevin de Haan. Vanwege een voorliefde voor detectives werd besloten om jaren later onder dit pseudoniem detectiveverhalen te schrijven. De verhalen spelen zich af in de Achterhoek en hebben door hoofdpersoon Laufey Gísladóttir een IJslands tintje. Het eerste deel uit de reeks was het in 2018 uitgebrachte Het bos van de legenden. Het jongste boek uit de serie is De schaduw over de school, dat begin december 2020 is verschenen.

Laufey Gísladóttir is eigenaar van het succesvolle beveiligingsbedrijf Islasec. Zij en haar collega Niels Voss ontvangen diverse opdrachten en de meest recente is van de Cloese International School in Lochem. Hen is verzocht de beveiliging in en rond de school te optimaliseren. Niels stort zich op de digitale veiligheid en Laufey verzorgt de andere beveiliging. Terwijl ze op de school aan het werk is, merkt ze dat er veel merkwaardigs aan de hand is. En vraagt ze zich af of er een verband is met de moord op een man tijdens een feest van haar voormalige werkgever. Nadat er op het terrein van de school ook iemand vermoord is, lijkt het er wel heel onveilig te worden.

‘Never change a winning team’ luidt de bekende sportuitspraak. Een variant hiervan is van toepassing op De schaduw over de school, het derde deel uit de Islasec-serie. De opzet van dit verhaal is immers zo goed als identiek aan dat in de voorgaande boeken. Laufey en Niels krijgen een opdracht, nemen deze aan en vervolgens gebeurt er het een en ander waar vooral Laufey mee te maken krijgt. Is dit erg en begint het daardoor al snel te vervelen? Nee, integendeel, want De Haan zorgt er wel voor dat het inhoudelijk volledig afwijkend is. Natuurlijk, sommige elementen keren terug, maar die hebben hoofdzakelijk betrekking op de privésituatie van beide collega’s. Dat is juist goed, want daardoor zie je dat zowel Laufey als Niels zich positief ontwikkelen.

Hoewel De Schaduw over de school deel uitmaakt van een serie, is het geen probleem deze detective afzonderlijk van de andere te lezen. Heel summier worden enkele voorvallen uit het voorgaande deel naar voren gebracht, maar dat is geen enkel beletsel om dit verhaal te kunnen volgen, het gaat daarbij namelijk vooral om de persoonlijke omstandigheden van Laufey en Niels. Om die trouwens beter te kunnen plaatsen, is het wellicht beter om de boeken op volgorde te lezen, noodzakelijk is het echter niet. Ook deze keer heeft een regionaal bekend gebouw een rol in het verhaal, deze keer is het de voormalige politieschool De Cloese. Hierdoor krijgt deze regiodetective toch wat extra glans.

Het eigenlijke verhaal wordt voorafgegaan door een proloog die zich in Frankrijk (Parijs) afspeelt. De lezer vraagt zich dus meteen al af wat dit met de gebeurtenissen in Lochem te maken heeft. Gedurende de plot blijkt echter dat beide verhaallijnen niets met elkaar te maken hebben, of het moet al zijn dat Melusine van Gelder in allebei een kleine rol speelt, daar blijkt overigens wel uit dat ze een ster in manipulatie is. Uiteindelijk gaat het om de hoofdplot, die met een beetje fantasie ook nog onderverdeeld kan worden in een paar subplots. Uiteindelijk komt alles samen, ze hebben onlosmakelijk met elkaar te maken. Voor het zover is, kent het verhaal enkele onverwachte wendingen en door middel van een paar cliffhangers wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt.

In de ontknoping belandt het verhaal in een stroomversnelling. De gebeurtenissen volgen zich in een redelijk hoog tempo op en het heeft een aantal spannendere momenten. Dit alles maakt dat De schaduw over de school een aangename regiodetective is, die samen met de eerdere boeken een bijzonder leuke serie vormt. Uit alles blijkt ook nog eens dat Laufey en Niels nog wel vaker van zich laten horen. En dat is in feite helemaal niet zo erg.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn