Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ontknoping is verrassend, bizar en onthutsend tegelijk

Kees van Duyn 09 oktober 2019 Hebban Recensent

Met taal heeft Yvonne Franssen altijd al wat gehad, dus is het niet zo vreemd dat ze er als klein meisje van droomde om te gaan schrijven. Lezen, vooral spannende verhalen, deed ze veel en regelmatig begon ze zelf ook met het schrijven van verhalen en versjes. Op latere leeftijd won ze verschillende prijzen en publicaties bij een aantal schrijfwedstrijden. In 2011 publiceerde ze haar debuutthriller Talio. Haar jongste en vijfde thriller is Kamer 305, dat in september 2019 is verschenen. Naast haar carrière als auteur is ze ook nog werkzaam bij een advocatenkantoor.  

Kim en Simon zijn een paar jaar getrouwd, maar hun huwelijk is niet meer wat het geweest is. Daarnaast gaat Kim al een tijdje vreemd, met Martijn, die ook al huwelijksproblemen heeft. Op een avond vindt Kim een dode vrouw op het bed in kamer 305 van het hotel waar ze altijd met Martijn afspreekt. Ze raakt in paniek en neemt een ongebruikelijke beslissing. Later maakt ze samen met Martijn kennis met Eva, die meer wil weten over een moord, identiek aan die op haar vader. Met zijn drieën komen ze uiteindelijk tot een schokkende ontdekking die gevolgen voor het drietal heeft.    

Eva, Kim en Martijn zijn de belangrijkste personages waar het in Kamer 305 om draait. Het is dus niet zo vreemd dat het verhaal vanuit hun perspectief wordt verteld. In korte hoofdstukken geeft ieder van hen haar of zijn visie weer, waarbij Franssen er wel voor heeft gezorgd niet in overbodige herhalingen te vallen. Natuurlijk, er zijn enkele overlappingen, maar over het algemeen gaat het verhaal bij de een verder waar het bij de ander geëindigd is. Daarnaast zijn er ook hoofdstukken die vanuit een aanvankelijk onbekende persoon worden verteld, maar van meet af aan is het duidelijk dat dit de dader is.  

Al deze verhaallijnen worden vanuit de eerste persoon verteld, dus in de ik-vorm. Omdat de namen (in geval van de dader een asterisk) van de desbetreffende personages boven de hoofdstukken staan vermeld, weet de lezer altijd wie er op dat moment aan het woord is. Toch is er, vooral in het begin, sprake van enige verwarring, vooral omdat de perspectiefwisselingen vrij snel plaatsvinden en de lezer het gevoel heeft voortduren te moeten omschakelen. Je kunt je dus afvragen waarom de auteur voor deze op zich begrijpelijke vertelvorm gekozen heeft en of ze het zichzelf daarmee niet moeilijker heeft gemaakt dan nodig is.  

Ondanks de vondst van de dode vrouw en de andere misdaden wil de eerste helft van het verhaal nog niet sprankelen. Daarvoor heeft het een te laag tempo en is de spanning minimaal. Toch weet de auteur de lezer wel te boeien, want die wil immers weten hoe Kim en, in iets mindere mate, Martijn, zich uit hun benarde situatie redden en of Eva nog wat gaat bereiken met haar eigen naspeuringen. Het geduld wordt in de tweede helft van het boek beloond, want het verhaal wordt interessanter, het tempo gaat omhoog en er zijn meer onverwachte plotwendingen. Het beste echter heeft Franssen bewaard voor de ontknoping, die is verrassend, bizar en onthutsend tegelijk.  

Hoewel het verhaal soms licht voorspelbaar is, een voorbeeld hiervan is de werkelijke situatie rond Simon en Eva’s stiefvader, heeft het zo nu en dan ook verrassende ontwikkelingen en eindigen enkele hoofdstukken met een nieuwsgierig makende cliffhanger. Verder is de omstandigheid waarin Kim verkeert niet bijster geloofwaardig, maar haar af en toe de kop opstekende paniekgevoel is wel goed voelbaar. Al met al is Kamer 305 een originele en lezenswaardige thriller die, ondanks dat de spanning toch wat achterblijft, gedurende de plot toch in kracht toeneemt.    

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur