Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aardig, maar niet opzienbarend debuut

Kees van Duyn 29 april 2023 Hebban Recensent
Door haar drukke werkzaamheden en ook omdat ze nog kleine kinderen had, begon Sien Volders met het schrijven van korte verhalen, die ze beter in haar schema kon inpassen. Ze had echter een idee voor een roman in haar hoofd en dit werd steeds serieuzer. Uiteindelijk nam ze de stap en begon in 2011 met de uitwerking van haar gedachten. Na een intensief proces verscheen zes jaar later haar debuutroman Noord. De pers was hier meteen lovend en het boek werd genomineerd voor een aantal prijzen, waaronder de Bronzen Uil.

Het is 1982 en zilversmid Sarah krijgt een aanbod dat een verandering in haar leven kan betekenen. Omdat ze alles op een rijtje wil zetten, vertrekt ze vanuit Vancouver naar het noorden van Canada. Ze komt terecht in het plaatsje Forty Mile in de provincie Yukon. De eerste persoon die ze daar ontmoet is Mary, de eigenaresse van een winkeltje annex postkantoor. Tijdens haar verblijf in het afgelegen stadje komt ze er steeds meer achter dat het leven van de oudere vrouw veel overeenkomsten vertoont met dat van haar tot nu toe.

Het verhaal, dat zich grotendeels afspeelt aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, wordt verteld vanuit een aantal perspectieven, maar voornamelijk uit dat van zilversmid Sarah. Toch komt de lezer niet eens zo heel erg veel over haar te weten. Ze worstelt met een voor haar moeilijke beslissing, vertrekt daarom op de bonnefooi naar het noorden van Canada, leert in het kleine plaatsje Forty Mile een aantal mensen kennen en leeft zich daar helemaal uit. In grote lijnen is dit het wel zo’n beetje. Over haar achtergrond wordt vrijwel niets verteld, hetgeen overigens ook voor de andere belangrijke personages (Mary, Adam en Jacob) geldt. Pas in de epiloog krijgt het recente verleden van Mary iets meer aandacht, voor het overige is het oppervlakkigheid troef. Misschien wil de auteur dat de lezer op basis van wat er wél verteld wordt een eigen invulling aan de gebeurtenissen en omstandigheden geeft. Dit lukt overigens uitstekend.

Waar Volders zonder meer in uitblinkt, zijn de sfeerbeschrijvingen. Niet alleen het verlaten landschap van het noorden van Canada wordt erg goed in beeld gebracht, maar ook de diverse voorvallen, de dialogen en het leven in een dergelijk desolate omgeving kan de lezer als het ware voor zich zien. Het heeft er alle schijn van dat de auteur hier de nadruk op heeft willen leggen. De schrijfstijl is daar zo goed als zeker op afgestemd, want eigenlijk praktisch alles wordt zodanig beschreven dat je ziet wat er gebeurt, hoe iemand reageert, hoe iemand eruitziet, etc. etc. Zelfs de kleinste details worden daarbij niet overgeslagen. Met sfeer alleen heb je echter nog geen volwaardige roman, daar is veel meer voor nodig. Zoals bijvoorbeeld een grondiger uitwerking van de verschillende karakters, meer aandacht aan oorspronkelijke bewoners of thema’s. Daar ontbreekt het in dit boek grotendeels aan.

De plot, die een aantal korte verhaallijnen heeft, verloopt over het algemeen in een behoorlijk tempo, maar het bevat enkele fragmenten die wat moeizamer te volgen zijn en eveneens iets minder boeien. Dit zijn er niet zo veel en duren over het algemeen niet erg lang. In ieder geval leest het verhaal behoorlijk vlot en krijgt je een aardige indruk van de desolaatheid die zo kenmerkend is voor diverse Canadese provincies. Dit alles maakt dat Noord, waarvan de titel zeer toepasselijk is, een aardig, maar niet opzienbarend debuut is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn