Knap debuut!
Over ‘Zilt’ van @julesengelbert
Het boek start onmiddellijk met een dubbele moord op een echtpaar. Tonne Traaven, pas nieuw bij de zone maar geen onbekende in de streek, moet direct aan de slag. Samen met zijn partner Keent Ripperd gaat hij aan de slag. Tot ook een meisje verdwijnt. Een meisje die toevallig bij het echtpaar in het restaurant werkt én de dochter van oude vrienden. Houden die 2 zaken verband? En ligt de oorzaak in het heden of neemt de zoektocht ons terug naar het verleden?
“O dochters van Aegir’ …’Heb genade met mij. Hebben jullie het gezien, of niet? Genade, Genade, genade…”
Oordeel:
‘Zilt’ is het debuut van @julesengelbert. En wat voor een debuut! Vanaf de eerste pagina weet hij de lezer geboeid te houden. Dit gaat zo door tot het allerlaatste woord. Ondanks de 447 pagina’s telt boek, leest deze als een trein. Onze debutant weet de stukjes als een passende puzzel ineen te leggen. Maar staat het niet toe dat de lezer halverwege klaar is met de puzzel. Je moet gewoon tot het einde lezen eer je het complete plaatje ziet. Daarom is ‘Zilt’ ook een boek die je kan benoemen als een ware pageturner. Je blijft maar lezen, je wilt die stukjes op zijn plaats hebben. De ondertitel van dit boek is heel passend ‘anatomie van een moord’. Laagje per laagje per laagje wordt het mysterie ontrafeld.
De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik in het begin last had met de namen. Als Vlaamse/Belgische zijn de namen niet zo evident als een Jan, Piet, Joris,… (zing maar mee). Maar tot mijn verbazing had ik daar op het einde geen last meer mee. Tonne, Piter, Fidan zijn vanaf nu doodgewone namen voor deze Vlaamse!
Qua schrijfstijl ben ik ook wel fan van Jules. Vlotte zinnen, vlotte dialogen,..zoals het moet zijn! Een ideaal boek voor een ontspannende avond.
Ik hoop dat ‘Zilt’ een waardige opvolger kent. Eentje die vast en zeker op mijn lijst komt!
Oordeel: