Voelde me verbonden met de hoofdpersonages
Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Ik las nog niet eerder een boek van Annejet van der Zijl. Dit boek kwam op mijn pad door het bericht dat je kon meedoen met Heel Nederland Leest en het boek Sonny Boy hiervoor kon ophalen bij de bibliotheek. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!
Annejet van der Zijl schreef Sonny Boy bijna twintig jaar geleden. Ze heeft het boek meerdere keren opnieuw uitgebracht. Deze editie van Sonny Boy werd speciaal uitgebracht voor Heel Nederland Leest.
De eerste 40 bladzijdes had ik wel even nodig om in het verhaal te komen, maar daarna als je er eenmaal lekker in zit wil je graag door lezen. Niet alleen omdat het spannend is, maar ook omdat je weet dat het een waargebeurd verhaal is. Annejet heeft het mooi verteld. Een aangrijpend verhaal. Je leert de personages goed kennen. Ik voelde me verbonden met de twee hoofdpersonages omdat er zoveel over hun levens wordt blootgegeven. De documentatie en foto's in het boek hebben daar goed aan bij gedragen. Het verhaal (ook al ken je genoeg zulke verhalen en films) zet je toch weer even met beide benen op de grond. Ze zeggen wel eens vroeger was alles beter, maar buiten de tweede wereldoorlog om is er in het heden veel meer vrijheid in keuze met wie je samen wil zijn en waar ter wereld je woont.
Van tevoren dacht ik dat ik een roman ging lezen. Maar dit verhaal was in mijn ogen meer ontroerend. Puur door de liefde die steeds gewonnen heeft. De liefde voor elkaar en voor de medemens. Helaas met sombere afloop, maar oh zo ontroerend.