James A. Michener - De Karavaan (4,5*)

KenV 02 april 2025
In deze klassieker ging ik mee op doortocht door het Afghanistan van eind jaren '40. Ik liep mee door onherbergzame woestijnen, eindeloze vlakten en afgelegen bergen. De hitte en droogte overdag, het mystieke maanlicht wanneer de avond valt.

De Amerikaanse 'Miller' is tewerkgesteld op de ambassade in Afghanistan en krijgt daar de opdracht op zoek te gaan naar een verdwenen, Amerikaanse vrouw. Gedurende zijn zoektocht en doortocht door het land, eerst met de Jeep maar gaandeweg met een karavaan nomaden, ontmoet hij lokale figuren die verschillende toekomstvisies voor Afghanistan voor ogen hebben. Je hebt diplomaten en ingenieurs die staan voor evolutie en vooruitgang, versus nomaden die vasthouden aan eeuwenoude tradities en levensvormen. Een heel mooi geschreven (avonturen)roman met goed uitgewerkte personages, waar plaats is voor vriendschap, levensvisie, natuurbeschrijvingen, cultuur en historie. Maar ook voor ontluikende liefdes; die voor een persoon, maar bovenal die voor een vreemd land.

Meer recensies van KenV