De vijand van mijn vader (4,5*)

KenV 21 augustus 2023
Het verhaal speelt zich af rond de periode 1947-1949 in een berggebied in Andalusië, in de nasleep van de Spaanse burgeroorlog en de toenmalige terreur onder het Franco regime. Nino, het zoontje van een guarda civil, woont met zijn ouders en twee zussen in de kazerne. In deze vijandige omgeving, in tevens een angstaanjagend tijdperk, leert hij de verhoudingen kennen tussen het regime en diens tegenstanders, 'de rooien' die vanuit de bergen opereren. Noodgedwongen leert Nino al snel om volwassen te worden. Ondanks de harde wereld die hem omringt, is er ook ruimte voor avontuur, tederheid en zelfs verliefdheid. Ook een grenzeloze vriendschap met een mysterieuze figuur, die hij als zijn rolmodel gaat aanschouwen, groeit tot ongekende hoogten. Niets is wat het lijkt, en gaandeweg komt Nino te weten hoe, zowel in zijn eigen familie als daarbuiten, alle verhoudingen liggen, wie er maskers draagt, en waarom dat zo is. En doorheen al het geweld, alle politieke spanningen, en alle zware lasten om dragen, zien we een liefdevolle jongen die gewoonweg poogt te doen wat goed is, een jongen die zijn hart volgt. Teder, met veel warmte en liefde geschreven. Met die vurige, typisch zuiderse emotie, maar nooit overdadig. Perfect gedoseerd. Een schitterend verhaal, beeldend gebracht, met bovendien een historische relevantie. Waarom dan geen 5 sterren? Enig minpunt; een karrevracht aan personages. Gelukkig blijft de focus wel op de hoofdpersonages en blijft de rode draad absoluut overeind. Warm aanbevolen.

Meer recensies van KenV