Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Niet de hype waard?

Kiki van Dijk 30 mei 2020
Ik mocht meedoen met de #Hebbanbuzz van De ijzige verloofde waarbij ik het e-boek ontving.

Toen ik zag dat De ijzige verloofde werd verloot op Hebban, was mijn interesse meteen gewekt. Op social media heb ik dit boek tig keer langs zien komen, al was het dan wel steeds A Winter's Promise, de Engelse editie. Het komt niet vaak voor dat een vertaald Young Adult-werk populair is in de Verenigde Staten, dus besloot ik het een kans te geven.

Ondanks de mooie cover, mocht het helaas niet baten. Ik heb echt geprobeerd om dit boek leuk te vinden, maar tevergeefs. Als ik maar een paar kritiekpunten had, is De ijzige verloofde zo erg nog niet, maar omdat het nogal een aantal zijn, heeft het boek mij niet weten te overtuigen.

Wat mij het meest irriteerde was de schrijfstijl. Het kwam voornamelijk door dit punt dat mijn interesse in het verhaal langzamerhand verdween. Ik weet niet of dit ligt aan de serie of aan de schrijver, maar Dabos gebruikt ontzettend veel beschrijvingen. Niet op de manier dat alles wat de personages tegenkomen uitbunding wordt beschreven, maar dat elke keer als een bepaald personage genoemd wordt, hun kenmerken er ook meteen bij worden genoemd. Aangezien er nogal wat personages zijn en ze keer op keer weer terugkomen, staat dit boek dus vol met dezelfde beschrijvingen. Laat ik een paar voorbeelden geven.

Thorn, oftewel Ophelia's verloofde, is een lange man die nogal stijfjes beweegt. En hoppakee:

- "de immense gestalte van Thorn" (59).
- "[Thorn] stond met zijn rug naar [Ophelia] toe, stijf als een reusachtige opgezette beer" (65).
- "'Ik weet niet wat er in het kistje zit,' zei Thorn terwijl hij stijfjes een buiging maakte" (65).
- "Stijf als een stalagmiet, met zijn armen langs zijn lichaam, stak Thorn geen vinger uit" (92).
- "Thorns lange gestalte" (97).
- "[Ophelia's] nek was nog steeds stijf en die [Thorn] abnormaal lang" (192).
- "Thorn zat er zo stijf als een lijk bij" (430).

En ga zo maar door. Dit is ook het geval met Ophelia, die klein is en krullen en een bril heeft:

- "Nu was [Ophelia] alleen nog maar een kleine gestalte met dikke bruine krullen in een slordige vlecht, twee rechthoekige brillenglazen en kleren die eerder bij een dame op leeftijd pasten (13).
- "[Ophelia] keek haar peetoom over haar rechthoekige brillenglazen heen aan" (16).
- "In de schaduw van [Ophelia's] warrige krullen een haar bril" (19).
- "Ophelia leek zo overstoorbaar achter haar rechthoekige brillenglazen" (25).
- "[Ophelia] voelde zich bloot, zo zonder haar rebelse krullen en haar bril" (43).
- "Vanonder [Ophelia's] donkere krullen" (75)
- "[D]at sprieterige meisje achter de dikke bruine krullen, de rechthoekige brillenglazen en die oudje sjaal waarachter ze haar gezicht verstopte" (93).
- "[H]et dik ingepakte meisje met haar springerige bruine krullen" (169).

Enzovoorts, enzovoorts. Op een gegeven moment werd het zo irritant dat ik het niet meer aankon om verder te lezen. Door de #Hebbanbuzz moest ik toch verder, helaas.

Naast de schrijfstijl, raakte ik ook nog eens verveeld door het verhaal. De eerste paar hoofdstukken waren veelbelovend. Anima is een ontzettend interessante plaats door alle mensen met verschillende magische gaven en de levende objecten. Het museum? Gaaf. Het archief? Fascinerend. Maar toen kwam het wachten, en het wachten, en het wachten. Eerst op Thorn, daarna op hun reis naar de Pool (die overigens overal in het boek als "Pool" wordt gespeld en niet als "Pole" zoals op de flaptekst), en daarna... op hun bruiloft? Naar mijn idee is het tempo van dit verhaal een beetje vaag. Het is voortdurend erg traag om plotseling een snelle scène te hebben en dan weer heel langzaam verder te gaan. Het helpt ook niet dat Ophelia grotendeels vast zit op één locatie. In het hele boek bevindt ze zich op drie plaatsen, waarvan ze bij twee niet vrij mag bewegen. Aangezien ze vaak ook nog eens niets te doen heeft vraag ik me af wat precies het nut is van die scènes. Halverwege het boek gaf ik het op en besloot ik mijn e-boek voor te laten lezen door Google Books (die ik gebruikte om het e-boek te lezen). Af en toe sprak de stem een woord verkeerd uit, wat mij meer boeide dan het hele verhaal bij elkaar. Het enige moment in het verhaal dat mij enigzins interesseerde was toen Ophelia de Pool verkende, maar omdat dat niet mocht, was het ook niet leuk.

Dat leidt mij tot mijn volgend kritiekpunt: Ophelia is een ontzettend irritant en oninteressant personage. Ze luistert niet naar de waarschuwingen van de mensen om haar heen, en ze doet wat ze zelf wil. Zo van, hallo, die waarschuwingen zijn er niet voor niets! Die raadgevers weten het beter omdat ze uit de Pool komen, niet omdat ze je zo graag willen opsluiten! Daarnaast vond ik niets interessant aan Ophelia. Ze wordt continu beschreven als een onhandig persoon, wat niet veel toevoegt aan het verhaal. Dat haar onhandigheid is gekomen door een ongeluk was wel weer boeiend, maar het wordt maar één keer genoemd. Haar enige pluspunten zijn haar gaven, maar die gebruikt ze nauwelijks. Trouwens, waarom is Ophélie veranderd naar Ophelia? Ik weet dat ze in de Engelse vertaling ook Ophelia heet, maar persoonlijk vind ik Ophélie veel beter klinken.

Naast Ophelia zijn de andere personages ook ontzettend oninteressant. Waarschijnlijk komt het doordat ze allemaal zo oppervlakkig zijn en als enige eigenschap hun beschrijving hebben.

Het enige aspect van dit boek dat mij nog enigzins interesseerde was de wereld. Maar ook dat stelde mij uiteindelijk teleur. Er wordt namelijk weinig over uitgelegd. In De ijzige verloofde bestaat de wereld uit arken, die wát precies zijn? Ik neem aan dat het in de vervolgdelen wordt uitgelegd, maar ik had ook nu graag een verklaring gehad. Zijn het steden? Landen? Continenten? Alle (?) arken bevatten ook nog eens magie die overal anders werkt. Op de Pool zijn er clans waarvan iedere clan één gave heeft, en van Anima wordt gezegd dat daar alle "voorwerpen bezield zijn" (10). Maar hoe werkt dat dan precies? Want de mensen op Anima hebben ook gaven, maar die verschillen per méns. En hoe komt het dat Ophelia er twee heeft? Naast de arken en de magie was het ook onduidelijk hoe de wereld precies ontstaan was. Ik dacht namelijk lange tijd dat het een fantasiewereld was, maar toen werden er plotseling telefoons en andere dingen van onze wereld genoemd. Komt de wereld van de arken dan van de mensenwereld? Of is er iets anders aan de hand?

Het laatste punt dat ik wil bespreken is dat sommige dingen van het plot onlogisch waren of niet klopten. Ik heb hier twee voorbeelden van:

- Tijdens een van Ophelia en Thorns weinige gesprekken vraagt Ophelia of ze "een telegraam naar [haar] familie [kan] sturen om hen gerust te stellen" (296). Een doodgewone vraag. Ze denkt dan dat Thorn nee gaat zeggen, maar nee hoor, hij knikt. En dan komt ze tot deze conclusie: "Van Thorn had ze alles verwacht: meedogenloosheid, minachting, onverschilligheid. Maar niet dit. Hij mocht niet verliefd op haar worden" (296). Zo van... wat? Zijn goedkeuring betekent dat hij verliefd op haar (aan het worden) is? Dat is een beetje een rare conclusie, Ophelia.
- Zoals Ophelia uitlegt zijn alleen op Anima alle "voorwerpen bezield" (10). Dit verklaart waarom haar sjaal zich als een kat gedraagd (en overigens het enige 'personage' is aan wie ik me niet ergerde), en waarom de gebouwen gevoelens hebben. Daar is niets mis mee. Wat niet klopt, is dat er op de Pool een slot is dat zich ook gedraagt als een bezield voorwerp. Ze wil het slot, dat op slot zit, open krijgen en besluit om "aardige woordjes tegen het slot te fluisteren [om] het tot leven te wekken en het langzaam maar zeker voor zich te winnen" (145). Dit werkt. Maar hoe kan dat dan? Ophelia is niet op Anima. Daarnaast heeft Ophelia alleen maar twee gaven: door spiegels reizen en de geschiedenis van voorwerpen lezen, zoals er op de flaptekst staat. Hoe lukt het haar dan om het slot open te krijgen?

Door al deze punten ben ik tot de conclusie gekomen dat De ijzige verloofde helaas niet voor mij bestemd is. Het probeert een coole YA fantasy te zijn, maar doordat alles erg oppervlakkig is en er nauwelijks iets in gebeurt wat nog enigzins interessant is, vond ik het niet bijzonder en juist irritant en saai. Misschien ben ik te kritisch. Wie weet. Wat ik mij nu alleen afvraag is wat mensen in deze serie zien.

Of ik dit boek aanraad? Niet echt, maar omdat er genoeg mensen zijn die het geweldig vinden, raad ik het niet helemaal af.

*De citaten komen uit het e-boek dat bij mij 449 pagina's telt*
15

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kiki van Dijk

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!