horror voor jongeren

Kim Landwer 02 april 2025
n Gruwelstad – Het dwaaluur lees je het verhaal van Emrys. Hij woont in Nieuw-Rotterdam, een stad die bekendstaat om zijn legendes en mythes. Emrys is hier zo door aangetrokken dat hij deze verhalen verzamelt en plaatst op een online Wiki (Wikipedia) pagina. Een leuke en onschuldige hobby zou je denken. Totdat Emrys ontdekt dat deze gruwelen uit de legendes echt bestaan. HIj wordt er namelijk door achternagezeten! En tijd om uit te vogelen hoe hij dit moet stoppen is er maar weinig. Lukt het Emrys om zichzelf te beschermen tegen de monsters of heeft Nieuw-Rotterdam er een nieuwe legende bij?

Boezemvrienden Zack Loran Clark en Nick Eliopulos hebben een gezamenlijke liefde voor griezelverhalen, fantasy en rollenspellen. Alle onderwerpen die je terugvindt in het boek Gruwelstad. Zack verzamelt in zijn vrije tijd mysterieuze voorwerpen en bijzondere objecten. Naast verhalen schrijven hebben de mannen Zack en Nick ook een voorliefde voor gamen. Dit doen ze dan ook nog elke week samen. Gruwelstad – Het dwaaluur is hun eerste gezamenlijke boek.

De cover van Gruwelstad heeft iets weg van de bekende foto van The Beatles op het zebrapad op Abbey Road. Alleen, de cover van Gruwelstad ziet er een stuk onheilspellender uit. Het boek is voorzien van prachtige sprayed edges in rood en zwart, passend bij de cover. Ook de binnenkant van het boek is, tussen de hoofdstukken door, voorzien van prachtige illustraties door Sophie Pluim. Deze illustraties zorgen ervoor dat het verhaal meer tot leven komt en je er helemaal ingezogen wordt. Je kan het boek dan ook pas neerleggen als de laatste bladzijde omgeslagen is.

De schrijfstijl van Zack en Nick is vlot en de avonturen die de jongeren beleven zorgen ervoor dat je het boek maar moeilijk kan wegleggen. In het begin moest ik een beetje inkomen in het verhaal. Eenmaal op een derde, zat ik er lekker in en was neerleggen op mijn nachtkastje geen optie meer.

Doorheen het boek zijn stukjes van de Wikipedia-pagina te lezen. Interessant, want hierdoor kom je meer te weten over de mythes en legendes die Nieuw-Rotterdam in zijn greep houden.

Dit genre, jeugdhorror, of horror in het algemeen, is normaal geen genre waar ik fan van ben. Toch vond ik Gruwelstad een geweldig goed boek! De thema’s zoals pesten, vriendschap, er niet bij horen, angst om alleen te zijn, zijn passend bij de doelgroep, die voor de jeugd tussen de 10 – 12 jaar is.

Vooral de laatste honderd bladzijden vond ik erg spannend en ik zat tijdens het lezen dan ook op het puntje van mijn stoel. Aangezien ik, als bijna dertigjarige, het boek al spannend vond, is het boek dan ook niet geschikt voor kinderen die snel angstig zijn voor monsters of het donker.

Aangezien Gruwelstad een open einde heeft, hoop ik dat de mannen snel met een vervolg zullen komen. Ik ben reuze benieuwd wat er zich nog meer in Nieuw-Rotterdam afspeelt. Of misschien wel een andere plaats!?

Gruwelstad – Het dwaaluur is een spannend en interessant verhaal voor jongeren. Waarbij het verhaal ondersteund wordt door prachtige illustraties. Houd jij van horror en monsters en ben je niet bang in het donker? Dan is Gruwelstad een boek voor jou!

Meer recensies van Kim Landwer