Reusachtig mooi!
Rob Biddulph is niet alleen (kinderboeken) schrijver, ook is hij illustrator van onder andere zijn eigen boeken. Zo schreef en tekende hij de boeken James is z’n mens kwijt (2021) en Vreemde eend in de bijt (2021). Die laatste wordt hier gemiddeld één keer per week gelezen. Biddulph heeft ook een youtube kanaal genaamd #DrawWithRob waar hij vanaf maart 2020, tijdens de coronapandemie, kinderen helpt om te leren tekenen.
Als Rob niet druk aan het tekenen of schrijven is, verzint hij verhalen en leest deze dan voor aan zijn drie dochters.
Reusachtig gaat over de walvis Reusachtig die uit een familie vol grote walvissen komt. Zelf is hij maar heel klein en daar plaagt zijn grote broer Titan hem graag mee. Helaas denkt zijn grote broer dat hij iets beter kan dan de kleine Reusachtig en komt daardoor in de problemen. Zijn kleine broertje en alle andere kleine zeedieren weten Titan te redden.
Dit boek viel op de mat en het eerste wat mijn zoontje (3 jaar) zei: ‘Woow mama, wat een mooi boek!’ Hij moest en zou dezelfde avond nog voorgelezen worden uit Reusachtig. De cover van het boek is ook prachtig. De blauw/groenachtige kleuren en de grote witgekleurde letters die de titel vormen en deze prominent op de voorkant plaatsen, zijn uitnodigend.
Reusachtig is een prachtig prentenboek over dat klein zijn niet altijd erg is. De schrijver laat zien dat iemand pesten om zijn uiterlijk / klein zijn niet fijn is, helemaal niet als je daardoor zelf in de problemen komt en de kleine het moet oplossen. Elkaar accepteren zoals je bent komt als thema in dit boek prachtig naar voren.
‘Onthoud: niet je omvang maakt je uniek of apart. Het enige wat telt is het formaat van je hart’
Biddulph illustreert zijn boeken zelf. Reusachtig is dan ook alleen al prachtig om naar te kijken. De prenten spreken voor zich en voor de jongsten onder ons is het kijken naar de platen al een beleving op zich. Het verhaal is vertaald door Joukje Akveld en zij heeft haar best gedaan om er een mooie vertaling van te maken. Niet gemakkelijk omdat het boek geschreven is op rijm, eindrijm welteverstaan. Elk laatste woord in de zin, rijmt op het laatste woord in de volgende zin. Hierdoor heeft het voorlezen een fijn ritme.
Reusachtig is een reusachtig mooi prentenboek voor jong en oud. Een boek dat je meeneemt naar de onderwaterwereld en waarbij je door de prachtige prenten aan het boek gekluisterd zit. Reusachtig krijgt van ons dan ook 4 reusachtige sterren!
Deze recensie verscheen eerder op www.boeken-cast.nl
Deze recensie verscheen eerder op www.boeken-cast.nl