Spannende horror voor jongeren
De in Rotterdam geboren Chinouk Thijssen wilde als jong meisje niets liever dan ballerina worden. Dit lukte haar aardig, maar door problemen met haar knieën moest ze hier helaas op haar zestiende al mee stoppen. Nu combineert ze haar passie voor ballet en schrijven met elkaar, door verhalen te schrijven over ballet. In 2014 kwam Chinouk haar eerste boek uit Fataal spel. Hierna volgden al snel meer boeken zoals Vlucht 703, Happyland en de serie Truth or Dance. Teddy is haar nieuwste jeugdthriller.
De ouders van Fox hebben een speelgoedwinkel waarin onder andere teddyberen verkocht worden. Als zijn ouders op zakenreis zijn naar het buitenland, mag Fox bij zijn neefje en nichtje logeren. Aangekomen bij zijn oom en tante blijken zijn neefje en nichtje minder zin in een logeerpartijtje te hebben dan Fox zelf. Gelukkig heeft hij zijn Nintendo Switch mee en ziet hij dat er een nieuw spel beschikbaar is: Teddy. Een spelletje waar een teddybeer je beste vriend wordt door het behalen van sleutels en het opzeggen van rijmpjes.
Op de kermis wint Fox net zo een teddybeer als in zijn spelletje. Tot zijn grote verbazing komt Teddy tot leven. De nieuwe vriend die Fox zo graag wilde hebben blijkt niet zo vriendelijk als in zijn spelletjes..!
Van alleen de cover van dit boek zou je al nachtmerries krijgen. De cover toont Teddy die Fox wint op de kermis. Een typische grijpmachine beer. De titel gedrukt in neonletters steekt goed af bij de zwarte achtergrond. De quote op de cover met ‘Teddy teddy tel tot tien, je ouders zul je nooit meer zien‘ klinkt onheilspellend. Ik sloeg het boek snel open!
Het boek heeft een vlotte en pakkende schrijfstijl. Geen moeilijke woorden of lange zinnen. Ideaal voor de iets gevorderde lezer. Er staat namelijk een hoop tekst en het boek telt flink wat bladzijden om als beginnende lezer mee te starten.
Ondanks dat ik, met mijn bijna dertig jaar, al lang niet meer binnen de doelgroep pas, vond ik dit boek leuk om te lezen.
Het boek is voor kinderen vanaf negen jaar, ik gok precies goed qua thema. Niet te spannend, maar zeker ook niet te saai. Er gebeurt genoeg rondom Fox en zijn teddybeer.
De thema’s in het verhaal zijn gamen en eenzaam voelen. Gamen is rond deze leeftijdscategorie niemand meer vreemd en past dan ook perfect in de leefwereld van de hoofdpersoon en de lezer. Het thema eenzaamheid weet Chinouk goed weer te geven door de verandering te laten zien tussen Fox en zijn neefje en nichtje, die net twee jaartjes ouder zijn dan hij. Pubers versus een schattig neefje. Gelukkig verandert dit gedurende het verhaal en laten de kinderen zien dat samenwerken loont.
Leuk detail in het boek zijn de teksten die Fox te lezen krijgt via zijn Nintendo Switch. De afbeelding van de Switch toont ook in het boek deze teksten.
Teddy is een spannend, griezelig en pakkend verhaal over een teddybeer die tot leven komt. Door de opbouwende spanning en de spannende epiloog kan je het boek bijna niet meer wegleggen! Durf jij na het lezen van Teddy nog met je knuffelbeer te knuffelen?
Teddy krijgt 4 sterren!
Teddy krijgt 4 sterren!