Hebban recensie

Een klassiek goede Margolin

Kim Moelands 19 juni 2004 Auteur
Phillip Margolin en zijn boek Verdwenen, maar niet vergeten worden vaak in één adem genoemd. Je kunt geen achterflap van zijn boeken lezen of er wordt naar deze bestseller verwezen. Terecht? Ja, ik denk het wel. Dit boek valt weer duidelijk in de categorie vier dikke sterren.

In Verdwenen, maar niet vergeten neemt de succesvolle advocate Betsy Tannenbaum denverdediging op zich van vermeend seriemoordenaar Martin Darius. Deze steenrijke projectontwikkelaar beweert bij hoog en bij laag onschuldig te zijn. Hoewel Betsy daar in eerste instantie ook vanuit gaat begint ze gaandeweg steeds meer twijfels te krijgen. Ze geeft haar privé-detective de opdracht te graven in het verleden van Darius om zo meer over de man te weten komen. Al snel blijkt het blazoen van Darius er minder fraai uit te zien dan hij zelf voorwendt. Betsy’s interne conflict neemt steeds grotere vormen aan en ze zal een moeilijke beslissing moeten nemen. Blijft ze voldoen aan haar plicht Darius te verdedigen, ook als dat ten koste gaat van haarzelf en alles wat haar lief is? Na een fikse worsteling komt Betsy tot een moedig besluit. Niet iedereen lijkt zich hier echter mee te kunnen verenigen. Met haar rug tegen de muur wordt ze gedwongen door te gaan met de zaak Darius. Alleen op die manier kan zij haar dierbaarste bezit beschermen…

Verdwenen, maar niet vergeten is weer een klassiek goede Margolin. Zoals in meer van zijn boeken staat in dit verhaal niet de rechtszaak zelf centraal, maar alles wat daar omheen speelt. Ethische en morele dilemma’s zijn weer overduidelijk aanwezig en daarmee onderscheidt het verhaal zich van de ‘gewone’ rechtbankthrillers. Boeken met prachtige rechtszaken die meestal door een jong advocaatje worden gewonnen zijn er in overvloed. De volzinnen die deze jongelingen uitbraken zijn fascinerend om te lezen, evenals de glorieuze wijze waarop ze hun zaken winnen. Maar, het is ook wel eens verfrissend om te lezen hoe een advocaat de verdediging van een misschien wel schuldige cliënt beleeft. Margolin heeft dat in Verdwenen maar niet vergeten uitstekend opgepikt. De persoonlijke dilemma’s die bij advocaat Betsy een steeds grotere rol gaan spelen naarmate ze meer te weten komt over haar cliënt zijn aangrijpend en geloofwaardig weergegeven. Het stemt je als lezer ook tot nadenken. Hoe zou je zelf handelen in zo’n situatie? Gaan principes bijvoorbeeld boven de stem van je geweten?

De ontknoping van het boek is verrassend en luguber. Het verhaal zelf prikkelt de nieuwsgierigheid en stimuleert tot verder lezen. Margolin’s vlotte pen voert je mee op de flow van het verhaal en voor je het weet is het boek uit. Verdwenen, maar niet vergeten is gewoon een lekker boek met een juiste dosering aan spanning, moraal en ethiek. Voor mensen die een kijkje ‘achter’ de rechtbankthriller willen een echte aanrader!

Meer recensies van Kim Moelands

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur