Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ach, dit boek, dit boek met potentie

Kim Saris 13 september 2017

Nadat Joachim Meyerhoffs befaamde tweede boek – getiteld Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte - het daglicht zag, prijsde NRC Handelsblad hem al gauw als ‘een meester in de scherpe observatie die nooit grenzen van het mededogen uit het oog verliest.’ Een scherpe observator toont Meyerhoff zich wederom in Alle Toten fliegen hoch – Amerika (Alle doden vliegen hoog). De schrijfstijl boet echter in aan originaliteit. Het feit dat van iedere zin de ironie afdruipt, zorgt ervoor dat bijna geen enkele passage er écht uitspringt.

De Duitse schrijver-regisseur Meyerhoff (1967) imponeerde het lezend publiek met zijn eerste roman Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest (2015) – de Duitse titel werd rechtstreeks vertaald. Het autobiografische relaas over zijn eigen familie en voornamelijk zijn leven als de zoon van de directeur van een psychiatrische kliniek, liet het Duitse boekenlandschap in eerste instantie ontwaken. Meyerhoff blonk en blinkt niet alleen uit in het verzinnen van interessante, ellenlange titels, maar liet ook zien hoe vlot zijn pen over het papier kon razen. Snelheid is één van de dingen die deze auteur kenmerkt. In Alle Toten fliegen hoch valt alweer op hoeveel vaart er in het verhaal zit. Daarnaast is het haast typisch – en waarschijnlijk is het onoverkomelijk geweest voor een dramaturg - dat zijn beschrijvingen zijn gedramatiseerd. Meyerhoff schrijft in dit boek over zijn uitwisselingsjaar in Amerika, vele jaren geleden. Iedere herinnering, die allang zou zijn verstoft in een ander menselijk brein, geeft hij met alle levendigheid vorm. Ieder personage in het boek wordt omschreven als een karikatuur. Wie dit boek openslaat, zal opmerken dat Joachim geen enkele eenvoudige persoonlijkheid heeft ontmoet in dat jaar in Amerika. Of is hier sprake van overdrijving? Wie leest over Meyerhoffs bezoekjes naar de gevangenis samen met een docent, moet bijna concluderen van wel.

Niet alleen is dit boek de beschrijving van een reis naar het onbekende, een geliefde, gekoesterde herinnering aan een onbezonnen tijd in een ver land. Het is ook de optekening van het overlijden van zijn broer. Joachim vertelt over het korte telefoontje dat zijn leven voor altijd opschudde – de verdrietige stem van zijn vader die zijn broers overlijden aankondigde. Die sluier van verdriet suddert door het hele verhaal heen, zonder het verhaal écht moeilijk om te lezen te maken. De afwisseling tussen mooie herinneringen aan zijn broer en zijn leven in Amerika, maakt de vertelling lastig te volgen. Wat in eerste instantie lijkt op de verslaglegging van een positieve tijd in Amerika, krijgt steeds meer de vorm van een necrologie. De twee onlosmakelijke zaken hadden beter toch apart van elkaar verteld kunnen worden. Nu beklijft het verhaal toch niet helemaal. Als lezer willen we of vervallen in het verdriet dat een rouwproces brengt, óf we willen meegaan in die verrukkelijke tijd die een buitenlandervaring biedt.

Alle voor- en nadelen opgeteld, lijken de negatieve kanten van het verhaal de positieve te overschaduwen. Was Meyerhoffs schrijfstijl eerder zo sprankelend en grappig te noemen, nu stoort zijn dramatische hyperbolen en metaforisch taalgebruik. Dat Joachim voor de derde maal moest putten uit zijn eigen leven voor een verhaal, was wellicht ook te veel van het goede. Iemand die de dood van zijn broer niet als hoofdthema van een boek kiest, maar het ‘wegstopt’ tussen gelukzalige en grappig bedoelde herinneringen aan een ander thuisland, moet tweemaal nadenken over de ware intentie van een boek. Dit boek volgt niet ‘logisch’ de twee voorgaande boeken op – allebei ook autobiografisch – die puur ‘grappig’ bedoeld waren. Het etiket ‘slecht’ zou het boek toch misstaan. Meyerhoffs boeken zijn tenslotte, de inhoud terzijde gelaten, goed geschreven en zelfs met dit boek – ongepast of niet – word je gedwongen hardop te lachen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kim Saris

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!