Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een (bijna) avontuurloze roadtrip

Kim Saris 01 mei 2017

Bejubeld wordt ze, de van oorsprong Chinese auteur Jade Chang. Sinds haar debuutroman The Wangs vs. the World (vertaald als De Wangs vs. de wereld) in de schappen ligt, regent het complimentjes uit de recensentenwereld. Dat is opmerkelijk voor een roman die het vooral – of sterker nog, alléén – moet hebben van de stijl waarin het is geschreven. Het gebrek aan een plot en actiespanning is haast ergerlijk te noemen.

Zoals de titel al doet vermoeden verhaalt de roman over de familie Wang. Een Chinese familie, bestaande uit vader Charles, stiefmoeder Barbra (vernoemd naar de enige echte Barbra Streisand), Saina, Andrew en Grace Chang, die in de Verenigde Staten leven. Charles’ cosmeticabedrijf is al jaren zó succesvol dat de hele familie in luxe en weelde leeft. Saina is de gevierde kunstenares in Helios, een plattelandswijk naast New York, Andrew is de voorbeeldige én maagdelijke hengst van een zoon en Grace is het typisch verwende, schattige achterblijvertje dat gefixeerd is op haar fashionblog. Dan opeens - totaal onverwacht – blijkt Charles failliet te zijn. Samen met zijn tweede vrouw Barbra en zijn min Ama stapt hij in de auto en rijdt hij het land rond om zijn kinderen op te pikken. Hét scenario voor een spannende roadmovie, lijkend op een aftreksel van Little Miss Sunshine (2006), een film over een jong meisje dat ervan droomt mee te doen aan een beauty contest en haar familie meesleurt op een hilarische reis.

Helaas valt er in De Wangs vs. de wereld minder te lachen. Zelfs de zeer zeker grappig bedoelde passages waarin zoon Andrew zijn kunsten als stand-up comedian toont, laten de lachspieren ongeroerd. Dat is zeker de verdienste van de plotloze structuur van dit verhaal. Niet alleen lijken de personages niet te weten wat ze willen (met hun leven), maar lijkt ook auteur Jade Chang totaal niet te weten waar ze met dit verhaal heen wil. Het verhaal komt snel op gang en binnen een pagina of twee zit Charles al rijdend in zijn auto, maar er gebeurt zo weinig. Het merendeel van dit meer dan 400 pagina’s tellende boek is gewijd aan de snelle gedachtegangen van de personages. Tussendoor persen zij er ook allerlei Chinese zinnetjes uit, waar geen vertaling van wordt gegeven. Dat werkt alleen nog maar meer op de zenuwen van de lezer. Als al meer dan de helft van de bladzijdes is omgeslagen, blijft de lezer teleurgesteld. De inhoud gaat tot dusver over de ontmaagding van zoon Andrew, het liefdesverdriet van Saina, de herinneringen aan May Lee, de verloren moeder van de kinderen, het gezeur van Grace en het slechte Engels van Charles. Charles wordt zo niet bepaald neergezet als een innemende man, maar het stereotype van de niet-geïntegreerde Chinese bevolking in Amerika wordt in dit boek alleen maar versterkt.

Het probleem met dit verhaal is dat de lezer er niet door wordt gegrepen. Wellicht komt dat doordat er te veel informatie op één pagina staat. Er wordt te snel van hot naar her gewezen en Chang maakt zich schuldig aan te veel namedropping. Jammer, want ze heeft zeker een schrijfstijl die kan beklijven. Met deze debuutroman toont Chang haar schrijfkunsten. Ze heeft prachtige oneliners neergepend en haar stijl is vlot en boeiend te noemen. Hoewel ze haar personages stuk voor stuk goed heeft geïntroduceerd, blijven ze vage figuren in de verte: je herkent de contouren, maar het zijn geen mensen die dichtbij je staan.

Toch is het zeker interessant om een verhaal te lezen van Chinese familieleden die van zichzelf vinden dat ze veramerikaanst zijn en tenslotte terugkeren naar moederland China om daar met zichzelf te worden geconfronteerd. Daarbij is Chang niet te beroerd geweest om de eigen tradities met een korreltje zout te nemen. Het is aldus uitzien naar een nieuw boek met een tikkeltje meer spanning hier en daar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kim Saris

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur