Een prachtige, originele en bijzondere roman
Met de leesclub van Harper Collins gaan we de Japanse roman lezen. Het is de eerste Japanse roman die ik ga lezen en ik heb nog niet echt een idee wat ik hierbij kan en mag verwachten. De cover is in ieder geval kleurrijk, gestileerd en uitnodigend, waardoor het boek wel een prettig en fijn gevoel oproept. Ook de flaptekst maakt me erg nieuwsgierig, want healing fiction spreekt me wel erg aan qua genre.
Mamoru Sohara werkt op het kleinste en meest afgelegen eiland van Japan, Toshima. Op dit eiland werkt hij als klusjesman. Hij heeft een groot hart en stelt het welzijn van anderen boven zijn eigen dromen en verlangens. Op dit eiland wordt oudjaarsavond - omisoka, op speciale wijze gevierd. Om middernacht klinken er 108 gongslagen om hiermee gezuiverd het nieuwe jaar in te gaan. Dan ontvangt Sohara een brief die zijn leven op zijn kop zet. Zou Sohara hierdoor bezorgd het nieuwe jaar in gaan? Of zal de magie van de avond het tij nog kunnen keren?
Wat een bijzonder, mooi en origineel verhaal. Yoshimura Keiko heeft een gedetailleerde, beschrijvende schrijfstijl. Hier moest ik in het begin wel even aan wennen, maar zijn schrijfstijl past wel erg bij dit type en soort verhaal. Aangezien de roman ook echt een bijzonder verhaal is.
We lezen het verhaal van Sohara. Het personage is mooi en op unieke wijze uitgewerkt. De vele Japanse namen waren in het begin wel even wennen, waardoor ik wat moeite had om de personages uit elkaar te houden. Toch weet Yoshimura Keiko ze allemaal op eigen en unieke wijze uit te werken. Wat dit boek erg krachtig en bijzonder maakt is dat Yoshimura Keiko de personages stil laat staan bij de verwondering over de doodnormale dingen in het leven, de personages bijvoorbeeld echt de tijd voor een kop thee nemen, ook de Japanse cultuur en gebruiken komen op prachtige wijze terug.
Het verhaal wordt op mooie wijze opgebouwd. Het is een bijzonder verhaal met mooie wendingen over het leven van Sohara en de inzichten die hij in de loop van zijn leven opdoet. Er zitten dan ook in het verhaal prachtige levenslessen verwerkt en Yoshimura Keiko laat je ook echt stilstaan bij de schoonheid en verwondering van dingen in het leven. Het is mooi hoe Sohara door het verhaal heen groeit en anders naar het leven leert te kijken. Hierdoor maakte het het plot van oudjaarsavond wel echt prachtig, ontroerend en intens en daarmee werd het verhaal op prachtige wijze afgesloten.
108 gongslagen is een prachtige, originele en bijzondere roman. Het is een verhaal dat prachtige levenslessen maar ook de verwondering van het leven en de kleine dingen van het leven laat zien. Sohara, het hoofdpersonage, maakt een prachtige groei door en komt op oudjaarsavond tot mooie inzichten. Een heel speciaal en mooi boek.