Een prachtige, meeslepende en originele debuutroman
Door Uitgeverij Xanders en Bookinfluencers werd ik verwend met een recensie-exemplaar van deze nieuwe debuutroman. Na het lezen van de flaptekst heb ik goede verwachtingen en is mijn interesse zeker aangewakkerd. Ik verwacht een mooi en pakkend verhaal.
Berkeley, 2020. Percy Marks is verzot op muziek en houdt aan de bar van een studentencafé een sterk betoog over muziek. Ondanks dat ze zelf geen muzikaal talent is, kan ze muziek kapot analyseren en dat is haar irritante gewoonte. Deze avond is alleen anders. Op dat moment staat aan de bar ook medestudent en songwriter Joe Morrow. Hij is onder de indruk van haar betoog. Daarom vraagt Joe aan Percy om naar een van zijn liedjes te kijken, dat het begin van een jarenlange samenwerking die het beste en het slechtste in beiden naar boven haalt. Joe groeit uit tot een bescheiden beroemdheid, maar kwetst ook zijn ego en hiermee duwt hij Percy in een rol die ze helemaal niet leuk vindt. Hoe ga je ergens mee om als iets je diep ongelukkig maakt, maar wel je grootste passie is?
Wat een bijzondere, krachtige en pure roman. Holly Brickley heeft een hele eigen en unieke schrijfstijl en weet de personages tot diep in hun gevoel en emotie te verwoorden. Daarbij weet Holly Brickley de twee hoofdpersonages Percy en Joe een prachtige groei en transformatie te laten doormaken.
We volgen het verhaal door de ogen van Percy Marks. Deze jonge vrouw is ontzettend mooi, goed en met gevoel uitgewerkt. Daarbij is het een realistisch, excentriek personage. Net als trouwens de andere personages in het verhaal, waaronder Joe. Naast de liefde voor muziek die de twee delen, waar ze uren over kunnen analyseren en mee bezig kunnen zijn, krijgen de twee ook een bijzondere relatie. Holly Brickley heeft deze band erg tastbaar en met veel finesse weten uit te werken.
De verhaallijn wordt mooi opgebouwd en begint op het moment dat de twee elkaar treffen aan de bar van een studentencafé. Vanuit daar ontstaat een bijzonder, origineel en puur muzikaal verhaal. In het verhaal wordt erg veel muziek, maar ook muziek teksten en artiesten besproken. Daarbij zit er in het boek een QR-code met alle muziek die in het boek aan bod komt. Ik had deze playlist meermaals nodig, want ik heb maar een erg summiere muziekkennis. Toch waren de nummers niet onbekend. Ik denk dat als je een muziekliefhebber bent, je nog meer in het verhaal mee kan gaan. Het is een pakkend, meeslepend en openhartig verhaal. De zoektocht van Percy naar zichzelf en haar geluk is prachtig beschreven en zeker met de relatie tot Joe. Ik heb echt van het begin tot het einde genoten van dit intense en mooie verhaal.
Bitterzoet is een prachtige, meeslepende en originele debuutroman. Holly Brickley heeft een hele eigen en unieke schrijfstijl en weet de excentrieke en unieke personages met veel gevoel en emotie uit te werken. Dit boek staat in het teken van muziek, prachtige analyses en twee personages die een prachtige groei en transformatie doormaken in het vinden van zichzelf en hun geluk en de liefde.