Een bijzondere, originele en sterke YA-novelle

KimCoenen85 09 januari 2025
Via Instagram won ik deze uitnodigende en veelbelovende YA-novelle. Alleen al de cover vraagt en trekt direct je aandacht. Het geel met de groenblauwe achtergrond is erg opvallend. Het is leuk hoe de grote titel en het beeld op de achtergrond een bijzonder totaal vormen. Ik verwacht daarom ook een bijzonder en origineel verhaal.

David is een zestienjarige jongen die een doodnormaal leven leidt. Op een avond kijkt David in een vreemde spiegel en wordt hij de volgende ochtend wakker met een gespierd en atletisch lichaam. Is hij gek aan het worden of ziet hij er echt zo uit? Hij trekt wijde kleding aan, waardoor hij er een tijdje mee weg komt. Maar dan ziet de populaire jongen Hugo op de sportschool Davids gespierde lichaam. Ineens ziet iedereen hem op school staan, zelfs het populaire meisje Reeva. Hierdoor stijgt de populariteit van David enorm en ziet iedereen op school en online hem staan. Al snel blijkt dat niet enkel het uiterlijk van David verandert is: hij verliest iedereen die hem lief is uit het oog. Hij keert bij tijden terug naar de spiegel en ziet dat hij er steeds vreemder uit gaat zien. Kan David zichzelf nog redden?
Een moderne en toegankelijke hertelling van Het portret van Dorian Gray met herkenbare thema's voor jongeren: hoe ver ga je voor succes en populariteit?

Wat een bijzonder, sterk en origineel boek met een treffende en duidelijke boodschap. Ben Blom heeft een heerlijke krachtige, vlotte en levendige schrijfstijl. Hij gebruikt korte zinnen, korte hoofdstukken en stopt een hoog tempo in de verhaallijn. Daarbij is het verhaal erg hedendaags en actueel en heeft Ben Blom zich goed in de 16-jarige David en de doelgroep verplaatst.

We volgen het verhaal van David, een doodnormale jongen die een leuk en vredig leven leidt en leuke vrienden heeft. Hij is niet populair op school, maar hij is ook niet zo met zijn uiterlijk en status bezig. Het is mooi hoe Ben Blom deze twist in de verhaallijn maakt en je ervaart hoe snel David van uiterlijk maar hierdoor ook zijn innerlijk verandert. Ook de personages in zijn omgeving zijn zo uitgewerkt, waarin goed duidelijk is hoe iedereen de verandering van David ervaart.

Het is een originele, krachtige en pakkende verhaallijn. Ondanks dat de verhaallijn vooral draait om de transformatie die David maakt en de impact hiervan op zijn eigen gedrag maar ook die van zijn omgeving is goed in beeld gebracht. De opbouw van de verschillende gebeurtenissen en wendingen die het verhaal neemt tijdens de transformatie laten het proces en de verandering van de complete David mooi zien. Het plot maakt het verhaal volledig en compleet. Het zelfinzicht en reflectie die David ontwikkelt zorgen voor een mooie afsluiting.

David David is een bijzondere, originele en sterke YA-novelle. Ben Blom heeft een levendige, vlotte en krachtige schrijfstijl. Hierbij heeft Ben Blom zich goed verplaatst in de doelgroep, waardoor je als lezer echt mee gaat in de wereld van de zestienjarige David. De transformatie die David maakt en zijn gedragsveranderingen die een impact hebben op zijn omgeving zijn erg indrukwekkend en mooi in beeld gebracht. Echt een originele en bijzondere hervertelling.

Meer recensies van KimCoenen85

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.