Een mooie, sfeervolle en fijne historische roman

KimCoenen85 03 februari 2025
Als ambassadeur van Tijdloze liefde van Uitgeverij KokBoekencentrum werd ik weer verrast met een nieuwe historische roman. Helaas heb ik tot nu toe nog niets van deze serie gelezen, al staat deze serie al lange tijd op mijn verlanglijst. Ik ben ontzettend benieuwd, want ik heb enthousiaste reacties gehoord over de schrijfstijl van Julie Klassen.

De oudste zus, Claire Summers, leeft bij haar strenge oudtante in Schotland nadat ze door haar ouders is verstoten. Ze woont ver weg van haar familie. Wanneer haar oudtante sterft, besluit ze het roer om te gooien en in een pension te gaan werken. Wanneer ze de knappe, geheimzinnige en charmante eigenaar ontmoet, voelt ze zich direct tot hem aangetrokken. Toch blijft ze twijfelen of dat ze hem kan vertrouwen. Is hij betrouwbaarder dan de edelman die haar jaren geleden verraadde en haar hart brak? En zal hij haar niet afwijzen op het moment dat hij de hele waarheid over haar te weten komt? De familie Summers ontvangt ondertussen het nieuws van het overlijden van hun oudtante, waarbij hun onduidelijk is waar Claire gebleven is. De zussen zijn vastbesloten hun zus op te sporen. Is het te laat voor een hereniging?

Wat een fijne, sfeervolle en mooie historische roman. Julie Klassen heeft een hele levendige en vlotte schrijfstijl en weet het tijdsbeeld, de sfeer, gebruiken en personages erg realistisch en op sterke wijze uit te werken. Ondanks dat het het eerste boek was dat ik van Julie Klassen lees, en dit deel drie is van de serie, had ik niet echt het idee dat ik iets miste.

Dit verhaal is geschreven vanuit Claire Summers, de oudste en verstoten zus van de familie. Het personage is erg realistisch en goed uitgewerkt. Daarbij is het lange tijd onduidelijk waarom Claire verstoten is, wat je nieuwsgierigheid verhoogt. Daarbij maakt het personage door de gebeurtenissen een prachtige transformatie door en weet Julie Klassen ook liefde, vergeving, veerkracht en kiezen voor jezelf op prachtige wijze in het verhaal te verwerken.

De verhaallijn begint bij Claire die op dat moment nog gezelschapsdame van haar tante in Schotland is. Wanneer haar tante overlijdt, wordt het voor Claire tijd om andere stappen in haar leven te nemen. Het is mooi hoe Julie Klassen verschillende pakkende en mooie verhaallijnen weet uit te werken, waaronder Claire en de nieuwe start in het pension, de band van Claire met haar zussen en haar moeder, het verwerken en loslaten van het verleden, het kiezen voor een nieuwe toekomst en het openstellen voor een nieuwe liefde. Julie Klassen weet het verhaal daarbij nog een tikkeltje interessanter te maken door ook mensen vanuit andere culturen en hun gebruiken te integreren in het verhaal. Daarbij eindigt het verhaal met het langverwachte einde.

De ballinge van Sidmouth is een mooie, sfeervolle en fijne historische roman. Julie Klassen heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en weet zowel de personages, als het tijdsbeeld en de verhaallijn met sfeer, gevoel en emotie bij de lezer over te brengen. Hierdoor ga je helemaal mee in het aangrijpende, maar ook prachtige verhaal van de oudste zus Claire.

Meer recensies van KimCoenen85