Een spannende, verrassende en erg sterke thriller
Ik heb al een aantal hele enthousiaste en lovende recensies over deze nieuwe thrillerserie voorbij zien komen, waardoor ook mijn interesse gewekt was. Van Uitgeverij The House Of Books ontving ik een recensie-exemplaar. Super bedankt. Het boek heeft een mysterieuze en opvallende cover, waarin meerdere beelden te zien zijn. Ik ben benieuwd wat we hiervan gaan terugzien in het verhaal.
Het eerste deel van een spannende nieuwe Zweedse thrillerserie. Rechercheur Leonorde Asker staat op het punt om promotie te maken en de leiding te krijgen over de afdeling Ernstige Misdrijven in Malmö. Er volgt een spraakmakende ontvoeringszaak waarbij Asker ineens wordt overgeplaatst naar de afdeling Verloren Zielen- een eenheid voor vreemde cold cases. De afdeling is weggestopt in de kelder van het politiebureau. Ondanks dat Asker deze overplaatsing voelt als een vernedering wordt ze al snel gegrepen door een eigenaardige zaak. Iemand heeft kleine, onheilspellende figuren in een modeltreinbaan geplaatst. Het vrouwelijke poppetje lijkt als twee druppels water op de vermiste vrouw uit de ontvoeringszaak. Askers onderzoek leidt haar al snel naar een wereld van verlaten gebouwen. Ze roept de hulp in van urban exploring-fanaat Martin Hill. Samen komen ze tot de ontdekking dat in het hart van de berg een zonderlinge vorm van kwaad schuilt.
Wat een meeslepende, goede en onvoorspelbare thriller. Anders de la Motte heeft een levendige, krachtige en vlotte schrijfstijl. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken, waardoor er een vlot tempo in de verhaallijn, verschillende perspectieven en tijdbestekken is. Hierbij weet Anders de la Motte ook nog eens perfect aan te voelen wanneer hij de verhaallijn moet versnellen, vertragen, in detail moet treden of met een verrassende twist moet komen.
We lezen het verhaal van rechercheur Leonorde Asker. Het is een bijzonder, uniek en goed uitgewerkt personage, dat een scherpe geest en intuïtie heeft en niet bang is. Ook de andere personages, waaronder 'De bergkoning', zijn erg goed uitgewerkt. Doordat Anders de la Motte ook hun psychologie en gedachtegang meeneemt in de verhaallijn weet het verhaal hierdoor echt onder je huid te kruipen.
De verhaallijn wordt mooi opgebouwd en begint met een pakkend proloog waarin twee mensen worden ontvoerd. Hierdoor weet Anders de la Motte je direct te pakken en nieuwsgierig te maken naar de rest van het verhaal. Doordat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt geschreven weet Anders de la Motte de spanning mooi op te bouwen. Het hele verhaal blijft onduidelijk wie precies 'De bergkoning' is, al weten zijn gruwelijke gedachten de spanning mooi op te bouwen. Ook de passages die teruggaan in het verleden, weten het verhaal extra diepgang en spanning te geven. Het verhaal kent verrassende wendingen en een razend spannend plot. Tot slot wordt de zaak op prachtige wijze opgelost en krijgt ook rechercheur Leonorde Asker een mooi einde. Hierdoor kijk ik echt enorm uit naar deel twee van de serie.
De bergkoning is een spannende, verrassende en erg sterke thriller. Het is een meeslepend en pakkend verhaal dat je echt van het begin tot het einde in zijn greep houdt. Het is levendig, krachtig en heerlijk vlot geschreven en kent prachtig uitgewerkte personages, die ook psychologisch erg goed zijn uitgewerkt. Hierdoor is het echt een verhaal dat onder je huid kruipt.