Een spannende en pakkende pageturner
Het lezen van een boek van Ragnar Jónasson stond al lange tijd op mijn verlanglijst. Nu er bij A.W. Bruna weer een nieuwe serie verschijnt is dit mijn kans. Van A.W. Bruna ontving ik ook nog eens een recensie-exemplaar. Super bedankt. Ik heb hoge en goede verwachtingen van deze serie en ik ben ook dolblij dat dit een serie gaat worden. Ik hoop op mooie personages en een verhaal dat goed in elkaar zit en je tot het einde in spanning houdt.
Er spoelt een lichaam van een vrouw aan op een afgelegen strand. Tijdens een overhaast politieonderzoek wordt al vastgesteld dat het gaat om een zelfmoord, waardoor de zaak al snel wordt afgesloten. Wanneer rechercheur Hulda Hermannsdóttir gedwongen met vervroegd pensioen moet, mag ze voor haar pensioen nog een cold case zaak onderzoeken. Ze weet direct dat ze deze zaak wil aannemen. De Russische vrouw die hoopte asiel te krijgen, eindigt alleen op een koud strand van een onbekend land. Al snel blijken er meer slachtoffers te zijn. Hulda is vastbesloten de moordenaar te vinden, ook al brengt ze hiermee haar eigen leven in gevaar.
Wat een pakkende, sterke en spannende pageturner. Dit eerste deel is echt erg goed en heeft mijn hoge verwachtingen overtroffen. Ragnar Jónasson heeft een levendige en bijna filmische schrijfstijl waardoor je het verhaal voor je ogen ziet afspelen. Daarbij bevat het verhaal unieke en sterke personages, waaronder rechercheur Hulda, een vrouwelijke rechercheur die tegen het randje van haar pensioen aanzit.
Het verhaal is opgedeeld in drie delen met korte hoofdstukken. Deze bestaan uit verschillende verhaallijnen, maar voor het grootste gedeelte lezen we het verhaal vanuit rechercheur Hulda. Alleen al de keuze van een wat oudere vrouw, die tegen haar pensioen aan zit, vind ik een originele en sterke keuze. Daarbij weet hij Hulda realistisch en op sterke wijze uit te werken. Ondanks dat het een beetje een excentriek personage is, weet ze wel echt in mijn hart te kruipen en leef ik echt met haar mee en hoop ik dat ze deze heftige zaak kan oplossen. Ook de andere personages in het verhaal weet Ragnar Jónasson op sterke wijze weg te zetten. Rondom sommige personages laat hij dingen in het ongewisse, wat de spanning rondom hen vergroot.
Het verhaal werd goed opgebouwd en ik had niet lang nodig voordat ik volledig in het verhaal zat. Ragnar Jónasson weet hierbij op de juiste momenten de verhaallijn te versnellen, te vertragen of in de details te gaan zitten. Het is mooi hoe de verhaallijn begint met een cold case kaart en het uitwerken van de personages, waarna het verhaal de diepte induikt en erg goed in elkaar zit. Er zitten goede wendingen en gebeurtenissen in de verhaallijn die je echt op scherp zetten. Het plot en het epiloog weten je vervolgens echt van je sokken te blazen, wat een verrassend, schokkend en onverwachts einde. Ik ben mega nieuwsgierig naar deel twee.
De duisternis is echt een spannende en pakkende pageturner. Het verhaal is filmisch geschreven, waardoor je echt helemaal in het verhaal op gaat. Daarbij bevat het verhaal realistische, originele en sterke personages, en wordt de verhaallijn erg goed opgebouwd. Er volgen verrassende wendingen, maar bovenal weten het plot en het epiloog je echt te overweldigen. Ik kijk nu al uit naar het vervolg. Dit eerste deel is echt een must-read!