Een prachtige, avontuurlijke en hartverwarmende roman
Nanami is een dertienjarig meisje dat het grootste deel van haar tijd na haar school in de verlaten bibliotheek doorbrengt. Op een dag merkt ze op dat haar favorieten geleidelijk aan uit de bibliotheek verdwijnen. Ze waarschuwt het bibliotheekpersoneel, maar ze nemen de jonge Nanami niet serieus. Dan ziet Nanami tussen de schappen en man in een grijs pak, die zich verdacht gedraagt. Met een praatgrage kat die Nanami graag helpt, gaan ze samen op pad. Ze belanden in een doldwaas avontuur met gevaarlijke uitdagingen.
Wat een heerlijk, mooi en hartverwarmend verhaal dat me echt wist te raken. Sosuke Natsukawa heeft een hele warme en compassievolle schrijfstijl, wat prachtig bij dit type verhaal past. Daarbij is het echt een Japans verhaal, want ze weet de cultuur en de gebruiken op prachtige wijze in de verhaallijn te verwerken.
We lezen het verhaal van de elfjarige Nanami. Het is een bijzonder, origineel en uniek personage, wat het verhaal al direct iets unieks en eigens geeft. Dit geldt ook voor de andere personages in het verhaal. Wat hierbij sterk is, is dat Sosuke Natsukawa heeft gekozen voor personages met hele verschillende leeftijden en heel uiteenlopende karakters. Daarbij is de kat die kan praten met Nanami een warme en fantasierijke aanvulling op het verhaal.
De verhaallijn wordt mooi opgebouwd en begint dat Nanami in de bibliotheek opmerkt dat haar favoriete boeken verdwijnen. Vanuit daar ontstaat een spannend, magisch en krachtig verhaal, waarbij Nanami haar intuïtie moet leren volgen en haar eigen kracht en moed moet zien te vinden, waarbij ze gelukkig tijdens haar spannende tocht wordt bijgestaan door een praatgrage kat. Het is een bijzonder, pakkend en mooi verhaal, dat ook prachtige boodschappen en uitspraken kent:
'Boeken bevatten de kracht van de vele mensenharten die ermee in aanraking zijn gekomen. Die kracht heeft mij uit de vuurzee getild. Ik was in staat dat te voelen, meet niet'
'Je hart verliezen is niet het engste wat er is. Het engste is niemand hebben die je vertelt dat je je hart verloren bent. Geen vriend hebben die jou erop aanspreekt wanneer je iemand onderuit haalt. Ofwel, moederziel alleen zijn'
De kat die een bibliotheek ging redden is een prachtige, avontuurlijke en hartverwarmende roman. Sosuke Natsukawa heeft een compassievolle en levendige schrijfstijl en weet een origineel, pakkend en bijzonder Japans verhaal neer te zetten over de liefde en de kracht van boeken. Erg mooi en erg bijzonder. Echt een aanrader.