Een mooie politieke thriller
Ik werd bij deze thriller vooral gepakt door de prachtige en intrigerende cover. De sfeer, de dreigende lucht boven de stad en de grauwe donkere tinten, geven me het gevoel dat dit een erg pakkend, spannend en goed boek gaat zijn. Het is het eerste boek van Ingar Johnsrud dat ik ga lezen.
Een groep terroristen is het in Noorwegen gelukt om een van de dodelijkste gifstoffen ter wereld te produceren. Met de verkiezingen voor de deur, kan deze terroristische dreiging de boel compleet ontwrichten. Martin Tong is een ervaren terrorismebestrijder. Hij werkt al enige tijd niet meer bij de veiligheidsdienst, maar met deze nieuwe dreiging wordt hij gevraagd terug te komen. Samen met zijn collega Liselott Benjamins moeten ze voorkomen dat de terroristische aanslag slaagt. Jens Meidel is een alleenstaande vader en de zoon van een voormalig leider van de Arbeiderspartij. Hij heeft een duister verleden, maar kan de verleiding niet weerstaan als Christina Nielsen, hem vraagt om deel uit te maken van haar nieuwe team. Jens is niet voorbereid op de genadeloze strijd die volgt om politieke macht. Hierdoor kruisen al snel de paden van Martin, Liselott en Jens. De democratie staat onder druk, hoe ver zijn ze bereid te gaan om de democratie te redden?
Een spannende politieke thriller vol intriges, machtsspellen en terrorisme. Ingar Johnsrud heeft een redelijk vlotte en krachtige schrijfstijl en weet door middel van korte hoofdstukken, die volgen vanuit verschillende perspectieven een spannend, mysterieus en tijd tikkend verhaal uit te werken.
We volgen dit verhaal vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor krijg je een brede kijk op de gebeurtenissen rondom de verkiezingen en de terreurdreiging. Zo volgen we het verhaal vanuit Martin Tong en zijn collega Liselott, maar ook vanuit Jens. De personages zijn divers uitgewerkt, maar krijgen niet enorm veel diepgang. Het verhaal focust zich meer op de verhaallijn zelf, de intriges en de politieke macht spellen die er gespeeld worden.
Het verhaal wordt vanuit diverse personages opgebouwd en volgt op chronologische volgorde die aftelt met ieder hoofdstuk met nog zoveel dagen voor de parlementsverkiezingen. Ik moet eerlijk bekennen dat het verhaal me niet ten alle tijden wist te boeien. Bij tijden was ik een beetje de spanning in het verhaal kwijt omdat de vele personages en de machtsspelletjes die ook via internet en sociale media werden bespeeld soms best ingewikkeld in elkaar zaten. Daarbij voelde het soms meer als een roman, door de verhoudingen, intriges en de manier waarop de personages elkaar bespeelden dan echt een thriller. Het stuk met de terreuraanslagen is wel ontzettend tof en pakkend uitgewerkt. Hiermee wist Ingar Johnsrud een mooie spanningsopbouw in het verhaal te creëren.
De saboteur is een politieke thriller. Het is redelijk vlot en krachtig geschreven, waarbij we vanuit verschillende perspectieven de verhaallijn en de gebeurtenissen volgen. Het verhaal telt af naar de parlementsverkiezingen, waarbij de macht spellen, intriges en een terreurdreiging toenemen. Wel zit het verhaal vrij ingewikkeld in elkaar en wist het verhaal me niet alle tijde geboeid te houden. Het sterke plot maakte het verhaal wel op krachtige wijze af.