Een bijzondere, intense en erg mooie roman
Nica groeit op in een weeshuis, waar bij kaarslicht bijzondere verhalen verteld worden. Het bekendste verhaal, en het verhaal dat haar altijd is bijgebleven, is die van de tranenmaker. Het gaat over een mysterieus figuur met ogen zo helder als glas. Hij is de veroorzaker van alle angsten die mensen voelen. Op haar zeventiende besluit Nica dat het tijd is om de verhalen uit haar kindertijd achter zich te laten. Niet veel later wordt Nica's droom werkelijkheid als ze wordt geadopteerd door Mr. en Mrs. Milligan. Ze is niet de enige. Rigel, een rusteloze en mysterieuze jongen, wordt op dat moment ook geadopteerd. Dat is de laatste persoon die Nica als adoptiebroer zou wensen. Rigel is intelligent, speelt betoverend piano en is onvoorstelbaar knap, maar heeft een donkere en onaangename kant.
Hoewel Nica en Rigel een verleden delen van verdriet en gebrek aan liefde, is het onmogelijk voor de twee om samen te wonen. De legende van de Tranenmaker achtervolgt hen, zeker als deze echt lijkt te bestaan. Nica heeft er alles voor over om haar droom te beschermen, maar moet haar angsten onder ogen komen om haar vleugels uit te kunnen slaan.
Het verhaal weet op pakkende wijze te beginnen door de legende van een mysterieus figuur, hierdoor werd ik erg nieuwsgierig en gelijk het boek ingetrokken. Deze legende waarmee het verhaal wordt gestart vormt de rode draad in dit emotionele, heftige en aangrijpende verhaal, wat boordevol emotie en gevoel zit.
'Misschien is onze grootste angst wel, accepteren dat iemand oprecht van ons zou kunnen houden om wie we zijn'
Nica is een uniek, eigenaardig maar wel liefdevol en zachtaardig personage dat je al snel in je hart sluit. Gedurende het verhaal krijgt Nica meer diepgang en wordt het meer duidelijk over het tragische en heftige verleden wat ze heeft doorstaan. Ook maakt Nica tijdens het verhaal een prachtige transformatie door en vindt ze zichzelf en haar geluk in het leven. Rigel leren we kennen door de ogen van Nica, waardoor je het beeld krijgt dat het een gebroken, mysterieuze en bijzondere personage is. Toch weet Erin Doom je ook een enkele keer een blik in het hoofd van Rigel te geven, wat het verhaal erg intrigerend en versterkt. Ook de positie tussen Rigel en Nica is bijzonder. Ondanks dat ze samen opgroeide in het weeshuis, werd Nica samen met een hoop anderen mishandeld, terwijl Rigel werd vertroeteld. Toch heeft hij hier traumatische ervaringen aan overgehouden.
Erin Doom heeft een hele eigen, unieke en poëtische manier van schrijven, waarmee ze de gedachten, emoties en gevoelens van de verschillende personages prachtig weet weer te geven, daarbij weet ze hiermee ook een bepaalde sfeer aan het verhaal te geven. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik hier enorm van genoot, en het verhaal echt bijzonder, sterk en krachtig maakt.
'Vaarwel, zei het roodborstje tegen de sneeuw, die het voor de laatste keer liefhad. Ik had het koud, maar jij hebt geprobeerd me toe te dekken. En nu ben je doorgedrongen tot mijn hart'
Het is hoe dan ook een enorm bijzonder, origineel en erg intens verhaal. In het verhaal komen heftige thema's aan bod, waaronder adoptie, kindermishandeling, trauma maar ook de kracht van liefde, hoop en veerkracht. De manier waarop Erin Doom, het hoofdpersonage Nica, met een enorm heftig verleden in het verhaal een prachtige groei en ontwikkeling door laat maken. De legende van de tranenmaker en de onmogelijke liefde die hierbij krachtige aanvullingen zijn maken het een intrigerend, intens en erg bijzonder verhaal. Echt geweldig mooi.
De Tranenmaker is een bijzondere, intense en erg mooie roman. Het is echt een erg uniek, origineel en aangrijpend verhaal dat op heel poëtische en mooie wijze is verteld. In het verhaal staan twee erg unieke personages centraal met een traumatisch leven, die gedurende het verhaal een prachtige groei en ontwikkeling doormaken. Een verhaal waarvan ik enorm onder de indruk ben, dit verhaal heeft me echt geraakt.