Een erg spannende, pakkende en goede thriller

KimCoenen85 18 februari 2025
Het tweede deel in de Delft-trilogie van Jeroen Windmeijer. Aangezien ik deel één ook gelezen wil ik graag meer van de stad Delft, de historie en het echt Jeroen Windmeijer-thriller gevoel ervaren. Hierdoor verheug ik me echt op deze nieuwe thriller.

Victor van Atten begeleidt stadswandelingen en begint nietsvermoedend aan de toer. De toer wordt die avond opgeleukt door enkele acteurs in historische kostuums. Het is druk in de stad, waardoor de vrouw die tegen het stadhuis aan zit niet echt opvalt, totdat het hem opvalt dat ze wel alle lange tijd niet heeft bewogen. Ze blijkt gruwelijk te zijn verminkt en om het leven gebracht. Wat is er aan de hand in het rustige Delft? Voor oud-militair Bobbi is het haar eerste zaak als rechercheur en dus hét moment om zich te bewijzen. Wanneer er binnen enkele dagen nieuwe moorden worden gepleegd, groeit deze zaak ook Bobbi bijna over het hoofd. De enige aanwijzingen zijn briefjes die op het plaats delict zijn aangetroffen. De moorden hebben een link met het bewogen verleden van Delft. Het koninklijk verleden...

Dit is zonder twijfel weer een heerlijk spannende, pakkende en mooie thriller van Jeroen Windmeijer. Jeroen Windmeijer heeft een levendige en fijne schrijfstijl en weet in zijn verhalen een mooie mix te maken tussen (kunst)historische kennis en een spannend verhaal dat zich in deze tijd afspeelt. Ook dit verhaal speelt zich weer af in Delft, maar kan ook prima losstaand van het eerste deel gelezen worden.

Het verhaal is opgedeeld in zes delen, die gelinkt worden aan een fase in het (veroordelings)proces rond Gerard Balthazar. Daarbij is het verhaal opgebouwd uit korte hoofdstukken, waarbij het tempo in de verhaallijn redelijk vlot is. Tussen de verhaallijn door volgen ook nog stukken tekst rondom Gerard Balthazar.

In dit verhaal volgen we Victor van Atten en rechercheur en oud-militair Bobbi en haar collega JP Broekhuizen. De personages zijn realistisch en op sterke wijze uitgewerkt en hebben allemaal hun eigenaardigheden, die Jeroen op passende en toffe wijze in de verhaallijn weet te verwerken. Tussendoor volgen er ook hoofdstukken vanuit het perspectief van de moordenaar, waarmee Jeroen Windmeijer de spanning en de druk in de verhaallijn mooi weet op te bouwen.

Je wordt direct gepakt, door het schokkende begin waarbij een vrouw zwaar verminkt wordt aangetroffen. Hiermee weet hij je nieuwsgierig te maken naar de rest van het verhaal. Het is tof dat ook in dit boek Jeroen Windmeijer weer een link weet te leggen met Bijbelse teksten. Er worden namelijk bij de gepleegde moorden briefjes achtergelaten die refereren aan straffen die in de Bijbel vermeld worden. Daarbij weet Jeroen ook in dit verhaal veel elementen van de stad Delft goed te beschrijven en in de verhaallijn mee te nemen. Het verhaal zit erg goed in elkaar en kent een paar verrassende twisten. Het plot is tot slot echt prachtig en goed uitgewerkt.

De wraak van Balthazar is een pakkende, spannende en mooie nieuwe thriller in de Delft-serie. Het verhaal is levendig en vlot geschreven. De personages zijn divers, realistisch en erg goed uitgewerkt. Het verhaal is een mooie combinatie van (kunst)historische kennis, Bijbelse teksten en een spannend en pakkend verhaal met verrassende twisten. Echt een aanrader.

Meer recensies van KimCoenen85