Een pakkende, intrigerende en spannende historische thriller

KimCoenen85 02 januari 2025
Door Uitgeverij Haun Crime & Mystery werd ik gevraagd of ik interesse had in een recensie-exemplaar van deze historische thriller. Na het zien van de cover en het lezen van de flaptekst was mijn interesse erg gewekt. Super bedankt voor het recensie-exemplaar. Ik hoop op een pakkend, spannend en meeslepend verhaal waarbij het tijdsbeeld mooi is uitgewerkt.

Edinburgh, 1847, gaat student Will Raven in de leer bij gerespecteerde verloskundige professor Simpson. De avond voordat hij aan zijn stage begint, meldt hij zich aan het huis van de professor. Will heeft het lichaam van de prostituee Evie gevonden en alles wijst erop dat ze niet aan een natuurlijke dood gestorven is. Will heeft een korte verhouding gehad met Evie en is nadien met haar bevriend gebleven. Hij is vastbesloten erachter te komen wie de dood van Evie op zijn geweten heeft. Helaas blijft het niet bij een moord, want al vrij snel hierna worden er op meerdere plekken in Old Town dode vrouwen aangetroffen. Ze lijken allemaal op dezelfde wijze om het leven te zijn gekomen. Samen met Sarah Fisher, een slim dienstmeisje van de professor, komt Will in de donkerste onderwereld van Edinburgh. De twee zullen moeten samenwerken om het er levend vanaf te brengen.

Wat een pakkende, intrigerende en mooie historische thriller. Het is mijn eerste kennismaking met Ambrose Parry maar ik moet zeggen dat haar schrijfstijl erg in de smaak valt. Ze schrijft levendig, vlot en weet het tijdsbeeld ook erg goed in het verhaal te integreren. Hierdoor waan je je echt in 1847.

We volgen het verhaal van Will Raven en Sarah Fisher. Beide personages zijn op geheel unieke en verschillende wijze naar hun stand en klasse uitgewerkt. Daarbij weet Ambrose Parry ook hun gedachten en gevoelens op de gebeurtenissen pakkend te beschrijven. Naast deze twee, zijn ook de andere personages divers en mooi in beeld gebracht. Bij sommige personages laat Ambrose Parry wat in het ongewisse, wat de spanning en het onheil om hen heen weet te vergroten.

De verhaallijn wordt mooi opgebouwd. Waarbij Ambrose Parry begint met de beginsituatie van Sarah, maar ook de komst van Will en de dood van Evie, weten gelijk sfeer en spanning aan het verhaal te geven. Het verhaal heeft een brede verhaallijn, want zo lezen we naast de verschillende moorden op de vrouwen ook de verhaallijnen van Sarah en Will zelf. Hierdoor voelt het verhaal volledig en compleet. Het is mooi hoe Ambrose Parry de verschillende lijnen en personages allemaal op elkaar van invloed heeft. Het verhaal heeft een aantal verrassende wendingen en gebeurtenissen en zeker naar het plot bouwt de spanning prachtig op. Het verhaal zit daarbij net een tikkeltje anders in elkaar dan ik verwacht had, wat het verhaal extra goed maakt.

Een dodelijk gif is een pakkende, intrigerende en spannende historische thriller. Ambrose Parry weet het tijdsbeeld goed uit te werken en heeft een levendige en vlotte schrijfstijl. Het verhaal kent mooi uitgewerkte en heel diverse personages. Daarbij heeft het verhaal een brede verhaallijn die goed in elkaar zit en realistisch aanvoelt. De spanning bouwt mooi op en het verhaal kent wat verrassingen. Erg goed!

Meer recensies van KimCoenen85