Een avontuurlijke, magische en spannende jeugdroman

KimCoenen85 19 april 2025
Koning Dignus, stamt niet uit een koninklijke bloedlijn en worstelt met een plan. Hoe ver moet hij zichzelf opofferen en bewijzen dat hij wel een waardige koning is? Hij wil een fabelachtige schat vinden die hem tot een echte koning maakt. Hij had alleen niet voorzien dat dit plan ook zijn zonen zou meesleuren in een wervelwind vol gevaar. De koning zoekt erkenning, waarvoor hij een hoge prijs moet betalen. De reis brengt hen door mysterieuze landschappen, stelt hen voor levensgevaarlijke uitdagingen en brengt hen onverwachte liefdes. Wanneer de broers op zoek gaan naar hun vader, komen ze al snel tot de conclusie dat hun vader het hele koninkrijk in gevaar heeft gebracht. Zullen ze hem terugvinden en kunnen ze het koninkrijk redden en omgaan met het duistere verleden van hun geliefde Goudgloed?

Mijn ervaring:
Wat een mooi, avontuurlijk en fantasierijk jeugdboek. Annelies Hiemeleers weet op enthousiaste en levendige wijze een prachtig, sprookjesachtig en mooi avontuur uit te werken die je tot aan het einde in de ban houdt en aan het einde een prachtige en mooie boodschap heeft. Daarbij heeft Annelies Hiemeleers goed rekening gehouden met de jeugdige lezertjes met woordkeuze, zinsbouw maar ook de mate van spanning.

Met een pakkend en prikkelend proloog weet Annelies Hiemeleers je nieuwsgierigheid naar de rest van het verhaal goed op te wekken. Een man die op zoek gaat naar een schat. Daarna gaat het boek verder in de tijd en lezen we het verhaal van Aaron (de zoon van de vader) en wisselt het verhaal ook terug naar het verleden waarbij we het verhaal van Dignus (de vader) lezen en zijn zoektocht naar de schat.

De personages zijn goed, divers en mooi uitgewerkt en je krijgt direct een beeld van ieder personage. Aaron gaat samen met zijn broer Ronan op pad om vader te zoeken. Het is mooi hoe de twee totaal verschillende personages elkaar weten aan te vullen. Tijdens hun tocht komen ze anderen tegen die ook lekker divers en uitgesproken zijn. Er ontstaan mooie vriendschappen, er bloeit liefde op en er wordt samengewerkt om de koning terug te vinden en om de tocht te overleven.

Doordat het verhaal uit twee pakkende verhaallijnen bestaat, die van de twee zonen en die van de vader, weet het verhaal Annelies Hiemeleers echt de spanning in het boek hoog te houden. Zeker doordat het een magische en avontuurlijke tocht is, weet Annelies Hiemeleers je te verrassen met verrassende gebeurtenissen en wendingen, zeker doordat ze het verhaal van de zoektocht baseert op een oude legende van de stad, maakt het extra pakkend. De verhaallijnen komen op mooie wijze samen, waarbij Annelies Hiemeleers een mooie boodschap weet over te brengen. Tot slot wordt het verhaal met een mooi epiloog volledig en op mooie wijze afgesloten.

Goudgloed is een avontuurlijke, magische en spannende jeugdroman. Annelies Hiemeleers heeft een enthousiaste en levendige schrijfstijl en weet je mee te nemen naar een fantasierijke wereld. Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen, zowel de zoektocht van de vader naar een schat, als die van zijn twee zonen naar hun verloren vader. Het is een actievol, mooi, liefdevol en betoverend verhaal met een mooie boodschap.

Meer recensies van KimCoenen85