Een pakkende, spannende en fantasierijke urban fantasy

KimCoenen85 07 januari 2025
Dit boek staat al lange tijd op mijn verlanglijst als een must-read. Nu, op een heerlijke rustige zondag, zonder plannen, is het eindelijk tijd om van deze urban fantasy te gaan genieten. Ik heb al veel lovende en enthousiaste recensies gelezen over het boek, waardoor ik nu erg hoge verwachtingen heb. Ik hoop op een origineel, levendig en pakkend verhaal.

Kierse, is een straatdief in New York City. Ze heeft een nieuwe klus, maar al snel heeft ze in de gaten dat er iets niet klopt. Nu zit ze gevangen in een bibliotheek met een monster. Ze kan niet vluchten of zich verstoppen. De man die haar gevangen houdt is een wezen met een verschrikkelijke kracht en duisternis in zich. Kierse weet dat ze zich op verboden terrein heeft bevonden en hiermee het fragiele verdrag tussen mensen en monsters verbroken heeft. In plaats van dat het wezen haar vermoordt, biedt hij haar een baan aan. Hiermee krijgt Kierse de kans om uit te vinden wie ze werkelijk is. Toch laat het gevoel dat het gevaar dreigt haar niet los. Als de verhalen in de oude bibliotheek boeken waar zijn, dan dreigt er meer gevaar in de wereld dan monsters. Een bedreiging die zo oud is als de legendes. Zoals Graves, of misschien ook wel Kierse zelf...

Wat een heerlijk fantasierijk, pakkend en meeslepend verhaal. K.A. Linde heeft een levendige, vlotte en krachtige schrijfstijl, die je gewoonlijk bij een YA verhaal verwacht. Hierdoor leest het boek gemakkelijk en kan je zonder moeite in de fantasierijke, gevaarlijke en spannende wereld van Kierse duiken.

De personages zijn indrukwekkend, divers en erg verschillend uitgewerkt. Het ene personage is wat verder uitgewerkt dan het andere, waardoor er een mysterieus of onheilspellend gevoel rondom een personage blijft hangen. Daarbij zijn er veel personages, waarbij je je als lezer afvraagt, zal hij of zij te vertrouwen zijn? Dit zorgt voor een zekere spanning in de verhaallijn. Zeker doordat de meeste personages vijanden en oude bekenden van elkaar zijn waarover nog niet alles duidelijk is. Kiers het hoofdpersonage is een sterk, bijzonder en indrukwekkend personage dat je al snel in je hart sluit en waarbij je hoopt dat ze de juiste keuzes en beslissingen maakt. Ook leef je echt met het personage mee naar de duidelijkheid rondom haar krachten en afkomst.

De verhaallijn wordt langzaam opgebouwd, waarbij je eerst een mooie basis krijgt over het leven van Kierse en haar dagelijkse bestaan. Al snel komt ze tijdens haar klus in aanraking met een monster waardoor ze gevangen wordt. Vanuit daar ontstaat een origineel, mythisch, fantasierijk en spannend verhaal. Het verhaal is erg sterk doordat het verhaal meerdere lijnen naast de hoofdlijn bevat die je echt weten te boeien. Het is een intrigerend verhaal, waarbij je constant door de wendingen en gebeurtenissen op scherp wordt gezet. Tot aan het einde blijft het een spannend en pakkend verhaal. Ondanks dat de grote lijnen worden afgesloten, blijven er ook een hoop openingen voor deel twee, waarvan ik nu al zeker weet dat ik deze ga lezen.

Het monster van de Holly Library is een pakkende, spannende en fantasierijke urban fantasy. Het is enorm levendig, vlot en krachtig geschreven en je gaat zonder moeite mee in de verhaallijn en de duistere wereld. De personages zijn erg goed uitgewerkt en rondom sommige personages blijft een mooie spanning hangen. Als lezer leef je helemaal mee met Kierse, het bijzondere hoofdpersonage. Wie kan ze wel en niet vertrouwen en zal het plan en de missie slagen? Een erg indrukwekkend en goed verhaal. Ik kijk uit naar deel twee.

Meer recensies van KimCoenen85