Een unieke en bijzondere roman
Worden koninginnen gehaat of vergeten? Voor Klytaimnestra is het overduidelijk wat haar optie is. Ze is geboren uit een koning en moet trouwen met een tiran, die je kind offert aan de goden om hen gunstig te stellen. Wanneer hij oorlog voert in een vreemd land, troost Klytaimnestra zichzelf met gewelddadige gedachten. Dit was niet het leven wat ze wenste en verdiende en dit wordt koste wat kost niet haar ondergang. Daarom smeet Klytaimnestra een plan. Je wordt een vrouw met een keuze. Accepteren of wreken. Ze wacht geduldig haar tijd af en dwingt vergelding af bij de goden. Als macht je niet gegeven wordt, moet je hem namelijk zelf in handen nemen.
Mijn ervaring:
Wat een bijzonder en uniek verhaal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin even moeite had met de uitvoerige, beschrijvende schrijfstijl van Constanza Casati en haar grote hoeveelheid aan personages die me meermaals deden duizelen. Het verhaal begint met een hele lijst aan personages en hun stamboom, hierdoor was het fijn dat ik tijdens het verhaal hier naar toe terug kon pakken.
Het personage Klytaimnestra is indrukwekkend, krachtig en goed uitgewerkt. Het is een bijzondere, wrede en daadkrachtige vrouw in deze tijd, die zich niet zomaar uit het veld laat staan. De andere personages zijn erg divers, van onderdanige vrouwen naar wrede, narcistische en gemene mannen. Ook de verhouding tussen man en vrouw, hun rechten en plichten, machtposities en geloof heeft Constanza Casati goed in her verhaal verwerkt.
Het verhaal bestaat uit vijf delen, die verschillende delen van het leven van Klytaimnestra beschrijven. Ieder hoofdstuk heeft een nieuw verhaal met gebeurtenissen die gezamenlijk en aansluitend het hele levensverhaal van Klytaimnestra op chronologische volgorde vertellen. Het is een wreed verhaal met veel geweld, macht, liefde en intriges. Wel moet ik bekennen dat sommige delen in de verhaallijn erg pakkend en intrigerend waren, terwijl ik bij andere stukken mijn aandacht verloor. Toch is het een bijzonder en uniek verhaal over Klytaimnestra.
Klytaimnestra is een unieke en bijzondere roman. Constanza Casati heeft een uitvoerige en beschrijvende schrijfstijl en weet het indrukwekkende verhaal van Klytaimnestra te vertellen. Het verhaal dat gebaseerd is op de Griekse mythologie kent thema's als de verhouding tussen man en vrouw, macht, overspel, liefde, haat en wraak.
Mijn ervaring: