Een ontzettend spannende, originele en avontuurlijke YA fantasy serie
Met veel plezier heb ik genoten van deel 1 en deel 2 van de serie. Natuurlijk ben ik onwijs nieuwsgierig naar hoe deze fantasierijke, spannende en avontuurlijke serie gaat eindigen. Welke beslissingen gaat Riv maken? En hoe gaat het verder met Mauro die zijn krachten kwijt is?
De cover van het boek sluit prachtig aan op de twee voorgaande delen. Ondanks dat ze genoeg van elkaar verschillen is het overduidelijk dat de drie een serie vormen, daarbij spreken de illustratiestijl en het gevoel dat de cover uitstraalt me enorm aan.
Riv besluit met pijn in haar hart Rotterdam achter zich te laten. Ze start de zoektocht naar haar zus en dat brengt haar naar de grootste onderwaterstad ter wereld. Daar komt al snel haar ware identiteit aan het licht. Riv neemt haar plaats van de kroon in, maar hierbij komen een hoop verantwoordelijkheden kijken waar Riv het moeilijk mee heeft. Zeker nu de Verenigde Oceanen smeken om in actie te komen tegen de dreiging van de bovenwaterwereld.
Ondertussen worstelt Mauxo met zijn magieloze bestaan en Thijs leert hem inzien dat zijn straf juist een bevrijding is. Toch hangt het verleden van Mauxo als een zwaard boven zijn hoofd. Zou Thijs hem nog altijd accepteren als hij weet wie hij was? Zal het Riv en Mauxo lukken om de twee extreem verdeelde werelden te kunnen verenigen voordat het te laat is?
Wat een geweldige, spannende en actievolle afsluiter van een geweldige serie. Het verhaal gaat direct weer van start en gaat verder op de gebeurtenissen waarmee deel twee afsloot. Aangezien het enige tijd geleden was had ik wel een aantal hoofdstukken nodig voordat ik weer echt in het verhaal op ging.
Anniek Rodenburg heeft een levendige, fantasierijke en vlotte schrijfstijl. Hierdoor zit er een vrij hoog tempo in de verhaallijn én leest het verhaal ongelofelijk lekker en fijn. Daarbij weet ze de onderwaterwereld en de gebeurtenissen levendig en goed te beschrijven, waardoor je het voor ogen ziet.
Ook dit deel lezen we weer vanuit een dubbelperspectief en volgen we het leven van Riv (die zich nu voornamelijk onderwater afspeelt) en van Mauxo (bovenwater) De meest belangrijke personages zijn door de delen heen bekenden en Anniek Rodenburg weet, zeker Riv en Mauxo, op prachtige wijze te laten groeien en evolueren. Ook de gebeurtenissen rondom de zus van Riv, Leila en haar beweegredenen maakt het verhaal erg goed. Wat Anniek Rodenburg in dit verhaal sterk heeft gedaan en sterker aanwezig is dan in de vorige delen zijn de verhoudingen en bedoelingen tussen de personages tot elkaar. Hiermee weet Anniek Rodenburg de spanning goed te verhogen.
De verhaallijn sluit prachtig aan bij de twee vorige delen en ook in dit deel komen de maatschappelijke kwesties rondom de milieuvervuiling terug. Toch vormt het derde deel weer een compleet eigen, sterke en originele verhaallijn die veel spanning en avontuur bevat. Ook weet ze terug te haken op gebeurtenissen die zich in deel één en twee voordoen, die invloed hebben op wat er in deel drie gebeurt. Naast de hoofdverhaallijn weet Anniek Rodenburg ook mooie zijlijnen in het verhaal te brengen die je echt weten te boeien, waardoor het een verhaal is geworden die je pakt en die je het liefst niet meer weglegt voordat hij uit is. Hierdoor heb ik het boek dan ook in twee dagen verslonden. Echt geweldig.
Kroon en Kyrata is het derde en laatste deel van een ontzettend spannende, originele en avontuurlijke young-adult fantasy serie. De serie moet wel op volgorde gelezen worden. Anniek Rodenburg heeft een filmische, vlotte en levendige schrijfstijl en weet maatschappelijke thema's in een avontuurlijk, spannend en magisch verhaal te verpakken die je van het begin tot het einde in zijn greep houdt. Echt een aanrader deze serie!