Een prachtig, troostend en ontroerend prentenboek

KimCoenen85 14 november 2024
Door uitgeverij Samsara Books ben ik verrast met een nieuw jeugdboek dat me direct nieuwsgierig en enthousiast maakt. Het boek heeft een zachte en mooie cover die erg uitnodigend is. De look en feel en de illustratiestijl spreken me erg aan en maken me ook nieuwsgierig naar het verhaal van Mijn Jimmy.

Twee niet verwachte vrienden laten je hart smelten bij dit aangrijpende en bitterzoete verhaal, waarin een kleine vogel worstelt met de dood en troost vindt in herinneringen. Vogel Hakkie is een ossenpikker en woont op de rug van Jimmy de neushoorn. De hele dag is hij druk in de weer alle vervelende vliegen op te eten. Hakkie is afhankelijk van Jimmy: voor lekkere vliegen, maar ook voor een droog plekje als het regent, Jimmy beschermt hem tegen de apen en de leeuwen en Jimmy kent ook nog eens de beste moppen. Hakkie denkt dat Jimmy onoverwinnelijk is. Jimmy is alleen niet meer de jongste en om Hakkie voor te bereiden zorgt Jimmy dat Hakkie de mooiste herinneringen van hen samen onthoudt. Hakkie kan alleen vreselijk overdrijven.. Jimmy neemt vredig afscheid op zes woordeloze pagina's en dan moet Hakkie op zoek naar een nieuw maatje. Wanneer hij een nieuwe groep ossenpikkers vindt, brengt hij zijn held Jimmy tot leven met een wel heel erg spannend verhaal. Want Jimmy joeg wel drie... nee driehonderd.. gemene leeuwen weg.

Wat een ontroerend, bitterzoet, troostend en hartverwarmend verhaal dat echt je hart weet te raken. Met een summiere hoeveelheid tekst en prachtige pakkende illustraties weten Werner Holzwarth en Mehrdad Zaeri een pakkend en intens verhaal neer te zetten.

Het verhaal laat de vriendschap zien tussen twee totaal verschillende dieren die ontzettend mooi en leuk zijn weggezet. De twee totaal verschillende karakters van de dieren zijn ook direct voelbaar in hun doen en laten. Zo is Jummy rustig en wijs en Hakkie is enorm actief en houdt ervan om te overdrijven.

Werner Holzwarth weet op simpele en heldere wijze een verhaal te vertellen over leven en sterven, rouw en troost vinden in herinneringen. Zeker de wijze hoe Hakkie met het verdriet van zijn beste vriend omgaat is prachtig, intens en goed gedaan. Daarbij weet Werner Holzwarth door de overdrijvende Hakkie het verhaal ook luchtig te maken. Want Hakkie is daarna zo vol over zijn vriend dat hij de avonturen die hij beleefde flink aandikt. Hierdoor weet het verhaal naast ontroering ook te zorgen voor een lach.

Mijn Jimmy is een prachtig, troostend en ontroerend prentenboek dat je echt weet te raken. Op hele simpele en heldere wijze vertelt Werner Holzwarth over de vriendschap tussen een ossenpikker en een neushoorn. Over leven, sterven, rouw, troost en herinneringen. Echt prachtig!

Meer recensies van KimCoenen85