Een unieke, originele en bijzondere roman

KimCoenen85 09 maart 2025
Op Instagram won ik bij een winactie van NewBooksCollective deze veelbelovende roman. Het lijkt me een erg bijzonder en origineel boek, niet enkel door de cover, maar ook de flaptekst geeft me het gevoel dat ik een uniek boek ga lezen. Het is het eerste boek van Oliver Lovrenski dat ik ga lezen, dus ik ben erg benieuwd.

Een rauwe coming-of-age-roman uit een moderne stad. In hun jonge jaren zitten de jongens vol angst, pillen, hoop en liefde. Hun ouders staan machteloos in de strijd, de politie wordt gehaat en ook de kinderbescherming heeft hun controle verloren. Ivor, Marco, Jonas en Arjan zijn zestien jaar oud en wonen midden in een moderne stad, waar ze wegzinken in een wereld vol dronkenschap, geweld en criminaliteit. Tussen de vrienden bestaat een hechte vriendschap, liefde en een onbreekbare band.
In deze roman volgen we het dagelijks leven van de jongens door verschillende passages, aantekeningen en gedachtes waarin Ivor zijn gevoelens en gedachten op de gebeurtenissen loslaat. Het is een rauw en puur verhaal dat een blik geeft op de moderne wereld die gekenmerkt wordt door criminaliteit, warmte en liefde.

Een bijzonder en uniek verhaal. Wat het verhaal als eerste erg bijzonder maakt is dat het verhaal bestaat uit stukken tekst zonder hoofdletters of punten en enkel door komma's wordt afgescheiden. Hierdoor moest ik in eerste instantie erg wennen aan deze bijzondere schrijfstijl. Daarbij zijn de teksten en passages erg rauw, puur en vol uit Ivors gevoel geschreven.

Het verhaal begint direct van start met een heftige passage waarin Marco belt dat Ivor is doodgegaan. Vanuit daar gaat het verhaal een stuk terug in de tijd en lezen we verschillende gebeurtenissen door een langere periode die de vier vrienden meemaken. Het is een heftige tijd waarin ze los gaan en lak hebben aan alle regels. Door de verschillende passages heen merk je hoe het drankgebruik, de criminaliteit en het geweld langzaamaan steeds grotere vormen in hun leven aanneemt. Het is een heftig verhaal, want ondanks dat ze zo los slaan, wordt hun band en vriendschap onderling steeds groter door de gebeurtenissen die ze samen doorstaan. Ivor weet dit op krachtige wijze te beschrijven. Daarbij zie je ook de rode draad naar hun volwassenheid en langzaamaan het besef en het verantwoordelijkheidsgevoel intreden dat dingen anders moeten. Dit is erg goed en mooi gedaan.

Toen we nog jong waren is een unieke, originele en bijzondere roman. Het verhaal kent een opmerkelijke schrijfstijl, aangezien het door middel van passages, gedachten en gevoelens is uitgewerkt. Bestaat uit korte stukken tekst, die zonder hoofdletters en punten geschreven is, maar enkel lange zinnen met komma's bevatten. Door de passages, gedachten en schrijfsels van Ivor lees je een puur, rauw en bijzonder verhaal over opgroeien in de moderne wereld die voor hen gepaard gaat met criminaliteit, pillen, maar ook een sterke vriendschap en liefde. Erg bijzonder.

Meer recensies van KimCoenen85

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.