Een mooi, spiritueel en fijn boek
In dit boek laat Ralph de la Rosa zien hoe je trauma's kan helen die je bij je diepste, natuurlijke staat van zijn kunnen brengen. Wanneer je moeilijk los kan komen van herhalende patronen en emoties die gerelateerd zijn aan trauma en voor diegene die een nieuwe stap willen zetten in posttraumatische groei. Hij laat je zien hoe je het geestelijk inzicht krijgt en een diep mededogen voor de meest uitdagende delen van jezelf. Aan de hand van innovatieve en op onderzoek gebaseerde Internal Family Systems in combinatie met boeddhistische meditatie laat hij zien hoe het helingsproces van trauma's je terug kan voeren naar je kern. Het boek biedt verschillende schrijfoefeningen, ervaringsgerichte oefeningen en geleide meditaties.
Mijn ervaring:
Wat een heerlijk, spiritueel en mooi boek dat je tot verstilling brengt. Wat me direct opviel toen ik startte met dit boek, was hoe gehaast en gejaagd ik op dat moment door het leven heen ging. Door de compassievolle, rustige en heldere schrijfstijl van Ralph de La Rosa kwam ik echt tot bezinning en mezelf.
Het boek begint met een helder voorwoord, inleiding en een uitleg hoe je dit boek kan gebruiken en toe kan passen op jezelf. Vervolgens is het boek opgedeeld in drie delen: 1) De wortels, 2) De takken, 3) De bladeren. Op deze wijze doorloopt Ralph de la Rosa het proces en de stappen die gezet moeten worden voor de heling van het trauma. Het is een fijne en heldere methode die goed wordt uitgelegd.
In het eerste deel bekijk je de doorleefde ervaring van trauma en het proces van heel worden. Op vrij spirituele wijze legt Ralph de la Rosa het Internal Family System-model uit en keer je naar binnen. Hij legt in de hoofdstukken onder andere uit dat je stap voor stap naar binnen moet keren, het donker moet opzoeken en wat het doel van heling is. Op deze wijze weet hij je te inspireren om door te zetten wanneer het moeilijk gaat worden en geeft hij je kracht voor wat er mogelijk is na de heling van het trauma.
In het tweede deel ga je aan de slag met meditaties, schrijfoefeningen en leer je zelf mededogen te hebben. In dit deel worden de oefeningen stap voor stap uitgelegd. Je kan ze rustig doorlezen en daarna in eigen tempo uitvoeren. De oefeningen waren goed te doen, maar ik moet zeggen dat ik zelf meer de voorkeur heb voor een begeleide meditatie met geluid die me tijdens de oefening hierbij ondersteunt. Wel vond ik de diversiteit aan meditaties en oefeningen goed en leer je op verschillende manieren een ervaring, je gevoel en emoties te bekijken.
In het derde deel komt Lojong, tonglen en de spiritualiteit van repareting aan bod. Ik moet zeggen dat dit het meest spirituele en zwevende stuk van het boek was. Er zaten in dit deel interessante stukken, al waren er ook een aantal dingen, die voor mij persoonlijk net iets te zweverig voelde. Toch gaf het een verruimende blik op trauma's en heling van jezelf.
Uit de schaduw van trauma is een mooi, spiritueel en fijn boek om stapsgewijs met je trauma's aan de slag te gaan. Ralph de la Rosa weet op heldere, rustige en compassievolle wijze naar trauma's, zelfcompassie, heling en posttraumatische groei te kijken. Naast heldere uitleg, bevat het boek ook schrijfoefeningen, ervaringsgerichte oefeningen en diverse meditaties.
Mijn ervaring: