Een krachtig, motiverend en toegankelijk boek
Om jezelf beter te begrijpen is het goed dat we onze negatieve patronen in onze gevoelens, gedachten en gedrag onderzoeken. Te veel introspectie kan er ook juist voor zorgen dat we weerhouden worden om de verantwoordelijkheid te nemen op ons handelen. Gitta Jacob benoemt in dit boek de gevaren die op de loer liggen als je te lang met je negatieve gevoelens bezig blijft. Hoe kun je jezelf bevrijden uit oude patronen én meer regie nemen over je leven. Concentreer je op wat je wilt bereiken nadat je je patronen hebt doorbroken. Pak je leven op, beleef plezier en ben gelukkig in het nu. In dit boek helpt Gitta Jacob je de krachtbronnen terug te vinden die je in staat stellen om je leven kleur te geven. Waarden als sport, gezondheid en relaties. Met veel concrete uitdagingen laat ze je zien wat er nodig is om beslissingen te nemen, stemmingswisselingen te doorstaan en vol vertrouwen problemen duurzaam te overwinnen.
Mijn ervaring:
Wat een krachtig, positief en motiverend verhaal. Gitta Jacob heeft een toegankelijke, heldere en vlotte schrijfstijl en weet haar kennis, inzichten, wetenschappelijke onderzoeken en haar handvatten op concrete en heldere wijze te verwoorden, waardoor ze je echt weet te stimuleren om niet in de negatieve patronen vast te blijven hangen, maar door te pakken en positief in het leven te gaan staan.
Het boek is opgedeeld in twee verschillende delen. In het eerste deel staat Gitta Jacob stil bij de vraag 'Wanneer hebben we genoeg gepsychologiseerd'. Ondanks dat ze het belang en het effect van schematherapie echt weet te omarmen, weet ze je ook te waarschuwen voor een te veel aan introspectie. Dit belemmert ons, zoals Gitta Jacob beweert, om onze verantwoordelijkheid te nemen en tot actie over te gaan. Daarbij is het ook veelal bekend dat mensen een te hoge verwachting van therapie en coaching hebben, maar dat er bepaalde patronen moeten worden aangepakt (actie) om tot bloei te komen.
In het tweede deel behandelt ze de vraag 'Hoe pak je de regie over je eigen leven?' In dit deel, dat me persoonlijk het meeste aansprak en het meest motiverend was, weet Gitta Jacob diverse handvatten en uitdagingen te stellen om je leven kleur te geven. Hierbij behandelt ze verschillende gebieden als de basics, het vinden van je waarden, je ontwikkeling, de relaties die je hebt in je leven en het ontwikkelen van veerkracht. Wat dit deel erg goed maakt is dat Gitta Jacob dit op hele enthousiaste, heldere en fijne wijze weet te doen, waarmee ze je echt motiveert.
Uit je schaduw is een krachtig, motiverend en toegankelijk boek voor iedereen die zijn of haar negatieve patronen wil doorbreken en wil gaan leven met kleur. Het is een mooie combinatie van kennis, inzichten, wetenschappelijke onderzoeken en een hoop handvatten en uitdagingen die Gitta Jacob je stelt, waardoor je zelf stapsgewijs uit je schaduw kan komen en voluit kan leven. Erg inspirerend.
Mijn ervaring: