Een pakkende, spannende en meeslepende thriller
Na het lezen van het eerste deel Sluw, ben ik echt gepakt door deze sterke en intrigerende thrillerserie. Ik heb dan ook erg hoge verwachtingen van dit tweede deel. De covers vormen een mooie en sterke lijn, maar zijn toch verschillend genoeg van elkaar.
Er wordt in Stockholm op straat een armband gevonden. Het is de armband van de al bijna twee jaar vermiste Jonte Andersson, een schapenboer. Waarom duikt na bijna twee jaar deze armband honderden kilometers verder op? Vera Bergstörm heeft haar baan terug als verslaggeefster bij de plaatselijke krant Åre, dat zich bevindt aan een chic skigebied in het noorden van Zweden, op de grens met Noorwegen. Het blijft er in deze plaats regenen, waardoor er aardverschuivingen plaatsvinden, precies op de plek waar exclusieve vakantiehuizen gebouwd worden. Er worden duidelijk fouten gemaakt, waarbij Vera onderzoek doet naar de lokale politici die deze vergunningen hebben afgegeven. De zaak van Jonte Andersson lijkt vreemd genoeg verband te houden met de aardverschuivingen en langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Vera's zoektocht leidt naar een angstaanjagend verleden dat alle betrokkenen in zal halen.
Wat een origineel, pakkend en goed tweede deel van deze geweldige en spannende thrillerserie. Sara Strömberg heeft een levendig en filmische schrijfstijl en weet het verhaal zo te beschrijven dat je het levendig voor je ogen ziet afspelen en je je echt even in Zweden waant. Niet enkel het gebied en de sfeer, maar ook de personages zijn geweldig, sterk, divers en met finesse uitgewerkt. Met krachtige en realistische dialogen weet Sara Strömberg echt tot leven te brengen.
Ook in dit tweede deel volgen we weer voor het grootste gedeelte het perspectief van journaliste Vera Bergstörm. Ondanks dat het in het eerste deel al een goed en uniek uitgewerkt personage was, leren we in deel twee Vera nog beter kennen. Naast Vera, lezen we in dit verhaal ook het perspectief van Stina en Claes. Twee totaal verschillende, maar wel erg goed uitgewerkte personages die in dit verhaal en in deze zaak een belangrijke rol spelen. Wat de verschillende personages in het verhaal sterk maakt is dat ze echt menselijk voelen en alles behalve doorsnee zijn. Hierdoor zijn ze intrigerend en hebben sommige wat te verbergen, wat tot aan het einde onduidelijk blijft.
Het verhaal kent een mooie opbouw en start met een pakkend en intrigerend proloog wat direct vraagtekens en je nieuwsgierigheid wekt. Vanuit daar gaat het verhaal van start en krijgt het verhaal verrassende twisten en wendingen. Daarbij weet Sara Strömberg perfect aan te voelen wanneer ze de verhaallijn moet versnellen, vertragen of juist in detail moet treden. Daarbij weet Sara Strömberg de perfecte balans in het verhaal te vinden met zijlijnen rondom het leven van de personages zelf, die het verhaal en de verhaallijn verrijken en versterken. Naarmate het verhaal vordert krijgt het steeds meer diepgang, en wordt het verhaal steeds pakkender waardoor ik het boek in één dag heb uitgelezen. Sara Strömberg wist me met het plot echt te verrassen, de puzzelstukjes vallen echt perfect op zijn plek en de vork zat anders in de steel dan ik verwacht had, wat absoluut een dik pluspunt is.
Vals is een pakkende, spannende en meeslepende thriller. Het verhaal kan losstaand gelezen worden, maar de personages krijgen meer diepgang als je eerst deel één leest. Het verhaal kent unieke, fascinerende en bijzondere personages die intrigerend en met finesse zijn uitgewerkt. Het is vlot en filmisch geschreven en de verhaallijn wordt mooi opgebouwd, heeft diepgang en kent verrassende twisten. Echt een aanrader. Ik hoop echt dat er nog meer delen gaan volgen.