Een ontzettend leuke, verrassende, originele en goede cosy crime
Alleen al de pakkende titel van dit boek, maakt me nieuwsgierig naar het hele verhaal. Aangezien ik al een aantal enthousiaste reacties op dit boek gehoord heb, heb ik hoge en goede verwachtingen van dit verhaal. Ondanks dat dit het eerste boek is van Jesse Sutanto dat ik ga lezen.
Vera Wong is een zestigjarige thee-expert en heeft in San Francisco's Chinatown een theehuis. Naast haar theehuis doet ze niets liever dan het internet afspeuren als een ware 'detective' wat haar volwassen zoon doet en of hij al met iemand aan het daten is. Dan treft ze op een ochtend in haar theehuis een dode man aan. Een sterk kopje Longjing is niet genoeg om Vera het hoofd te bieden. Vera kan dit ongetwijfeld beter oplossen dan de politie. Want niemand is zo geëvenaard als een Chinese moeder met te veel vrije tijd. Vera Wong besluit dat het haar taak is om deze zaak op te lossen.
Mega tof!! Wat een super origineel, pakkend, goed en tof verhaal. Jesse Sutanto heeft een levendige, pakkende en vlotte schrijfstijl en weet naast verrassende en intrigerende personages ook een sterke, originele en sublieme verhaallijn neer te zetten. Wel een waarschuwing voordat je aan het boek begint: het verhaal is verslavend!
De personages zijn heerlijk divers, uitgesproken en verschillend uitgewerkt. Hierdoor zijn de personages zonder moeite van elkaar te onderscheiden. Daarbij weet Jesse Sutanto ze zo neer te zetten dat je er direct een goed beeld van hebt. De excentrieke en uitgesproken Vera Wong, weet ondanks haar soms harde en delegerende karakter ook een zorgzame en liefdevolle kant te tonen, waarmee ze me weet te pakken. Daarbij maken de verschillende (hoofd)personages een mooie groei en ontwikkeling door.
De verhaallijn wordt erg goed opgebouwd, waarbij eerst een mooi beeld geschetst wordt van Vera Wong en haar leven, tot er op een ochtend een dode man in haar theehuis ligt. Vanuit daar ontstaat een super origineel, verrassend, spraakmakend, vermakelijk goed verhaal. Naast de verhaallijn over de moordzaak zelf, lezen we ook meer over Vera Wong en de verdachte moordenaars waarmee Vera een bijzondere band opbouwt. Het is mooi hoe uiteindelijk iedereen zijn of haar motief aan het licht komt en de relatie die ze met deze dode man hebben. Ik vind het bijzonder, sterk en verrassend hoe goed Jesse Sutanto dit verhaal in elkaar heeft weten te zetten. Ook de verschillende twisten, zijn sterk en goed. Ik had veel bedacht, maar absoluut niet het geniale en krachtige plot dat volgt. Met een prachtig epiloog weet Jesse Sutanto dit verhaal op geweldige wijze af te ronden.
Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars is een ontzettend leuke, verrassende, originele en goede cosy crime. Ik had hoge verwachtingen, maar dit geniale verhaal dat ontzettend vlot, levendig en goed is geschreven heeft me positief verrast. De excentrieke en hele uiteenlopende personages, de verrassende verhaallijn met goede twisten en wendingen maken dit echt tot een geweldig verhaal waar je van het begin tot aan het einde van geniet.