Een prachtig, hartverwarmend en mooi jeugdboek

KimCoenen85 12 februari 2025
Alleen al deze prachtige en indrukwekkende cover maakt me nieuwsgierig naar dit prachtige jeugdboek. Aangezien ik zelf ook een grote liefde voor de natuur heb, spreekt dit boek me zonder meer aan. Van Uitgeverij Clavis ontving ik een recensie-exemplaar van dit veelbelovende jeugdboek. Dank je wel.

Sam is nergens zo graag dan in het nabijgelegen bos. Tijdens een warme zomer ontmoet ze Sanna. Sanna is een oude vrouw die in een houten huisje in het bos woont. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap. Samen hebben ze hele fijne gesprekken en leert Sanna Sam alles over het bos, de natuur en de wereld. Is het wel zo toevallig dat Sanna ineens in het leven van Sam verschijnt? Waarom mag Sam niets zeggen tegen haar moeder? Een hartverwarmend boek voor lezers vanaf 10 jaar.

Wat een bijzonder, hartverwarmend en mooi boek met prachtige thema's. Stéphanie van Bolderen heeft een levendige, vlotte en krachtige schrijfstijl en heeft met haar verhaal goed rekening gehouden met de jeugdige lezertjes in woordkeuze en zinsopbouw. Daarbij is het een verhaal waarbij de jeugdige lezertjes zich goed in het hoofdpersonage, de jonge Sam, kunnen verplaatsen.

We lezen het verhaal van het jonge meisje Sam. Sam is na schooltijd erg graag in het bos te vinden, waar ze geniet van de verschillende bomen, de natuur en de dieren. Het personage is mooi uitgewerkt en ook de emoties en gevoelens die Sam door de gebeurtenissen thuis ervaart heeft ze prachtig en mooi verwoord. Naast Sam zijn ook haar moeder, Senna en Loek en aan het einde van het verhaal haar opa en oma mooi uitgewerkt zodat je er een goed beeld van krijgt.

Het verhaal is opgedeeld in de verschillende seizoenen. In ieder deel staan bepaalde gezinssituaties centraal en weet Stéphanie van Bolderen hierbij de natuur op pakkende wijze hierop aan te laten sluiten. Aan het einde van ieder seizoen volgt een passend en eenvoudig recept. Wat dit verhaal sterk maakt, is dat Stéphanie van Bolderen hele realistische en menselijke gebeurtenissen in het verhaal weet te verwerken, waaronder de rouw om haar vader, de relatie tussen haar moeder en Loek die voorbij gaat, maar ook het vergeven en opnieuw contact zoeken met haar opa en oma en de niet te vergeten prachtige vriendschap die Sam met Sanna opbouwt.

Wat de blaadjes je vertellen is een prachtig, hartverwarmend en mooi jeugdboek (voor ongeveer 10 jaar), dat levendig en vlot geschreven is. Het verhaal is opgedeeld in seizoenen en bevat thema's als bijzondere vriendschappen, de betovering van de natuur en verbinding met jezelf, de omgeving en alles wat leeft. Daarbij wordt het verhaal leuk aangevuld met seizoensgebonden, simpele en leuke recepten. Echt een erg bijzonder en mooi jeugdboek.

Meer recensies van KimCoenen85

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.