Zomerse feelgood
Welkom in het Gooi! Maudy runt ijssalon Discodip en ergert zich dood aan makelaar Wout die zijn smurfenbak op háár parkeerplaats neerplant. Tijdens een verhit gesprek sluiten ze een weddenschap. Maudy gaat twee weken rondlopen in huizen en Wout zal dan wat ijsbolletjes scheppen. Gemakkelijk, toch? De werkelijkheid zit iets anders in elkaar…
Ik las al meerdere verhalen van Marijke Vos en ondertussen hoort ze al tot de groep auteurs waarvan ik het boek lees zonder de korte inhoud te weten. Ik wéét gewoon dat het een fijn boek zal zijn. Wie haar nog niet kent: Marijke Vos is feelgoodauteur, maar heeft ook al een historische trilogie (Ridgewood Hall) geschreven.
In dit originele verhaal zijn er twee perspectieven. Enerzijds is er Maudy zelf. Zij is een lief, maar nogal naïef personage. Ze wil voor iedereen goed doen. En dan kom je soms bedrogen uit. Anderzijds is er Wout, de makelaar oftewel de Blaaskaak, aldus Maudy. Hij runt zijn eigen makelaardij en heeft een groot ego, maar een klein hartje.
Daarnaast zijn er ook een aantal nevenpersonages die vaak terugkomen. Zij zorgen voor tegenspel in de twee zaken. En dan is er nog Joop. Zoals Marijke is haar nawoord zegt: wie houdt er niet van Joop? Waarom dat zo is, laat ik je zelf ontdekken.
Het verhaal leest heel vlot. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je erdoor heen vliegt. Waar ik zelf in het begin een beetje moeite mee had, zijn dezelfde scènes die eerst vanuit Maudy’s perspectief geschreven waren en nadien vanuit Wouts perspectief. Ik was even verward: Huh, dat is toch al gebeurd? Naarmate het boek vorderde, kwam dit minder voor en had ik er minder moeite mee.
Het verhaal bevat veel humor, zoals we van Marijke Vos gewend zijn. Ik was amper begonnen of ik zat al te grinniken. Vanaf nu kunnen we dus zeggen dat het de schuld van Buienradar en Netflix is dat het zo veel regent. Hoe verzint ze het?
Als men ijssalon zegt, denkt men natuurlijk meteen aan mooi weer. Dit is dan ook een heerlijk feelgoodverhaal voor in de zomer. Vlot en met veel humor geschreven, maar ook enkele minder vrolijke onderwerpen. Dat maakt het boek eveneens realistischer, want twee weken ruilen van baan? Dat verzinnen enkel goede auteurs. Auteurs zoals Marijke Vos.
* Met dank aan World of Romance en HarperCollins Holland voor het recensieboek.
* Met dank aan World of Romance en HarperCollins Holland voor het recensieboek.