Spannende roman of toch thriller?
Ik heb nog nooit een boek van Roberta Rich gelezen. Dit was dus mijn kennismaking met deze auteur. Ze is opgegroeid in New York en werkte jarenlang als advocate. Momenteel zijn er vier boeken, inclusief dit boek, van haar in het Nederlands verschenen.
Het verhaal start met een gruwelijke proloog. We zijn dan in 1920 en er vindt een pogrom (= geweld tegen Joden) van de Kozakken plaats in het dorpje waar de 5-jarige Giddy woont. Ze is getuige van afschuwelijke gebeurtenissen en het gezin wordt uit elkaar gerukt. Een tijdje later verhuist het overgebleven gezin naar Amerika.
Na de proloog begint het verhaal echt en zijn we in 1939. Giddy werkt als sigarettenmeisje in een club. Daar ontmoet ze meneer V., alias Carter van der Zalm, hoofdcommissaris bij de immigratiedienst. Hij blijkt nadien van pas te komen als Giddy de Kozak tegenkomt die haar familie heeft verwoest. Ze wil hem terugvinden en ‘praten’ met hem. Ook Van der Zalm is op zoek naar de Kozak en zo slaan hij en Giddy de handen in elkaar. Giddy wordt een spionne, maar beseft ze wel in wat voor wespennest ze zich steekt?
De schrijfstijl is vlot. Toch stonden er af en toe moeilijke woorden in. Ik heb best een grote woordenschat, met dank aan het lezen, maar nu fronste ik ook soms mijn wenkbrauwen. Daarnaast staan er nog wat jiddische woorden in, wat het helemaal moeilijk maakt. Al kan men uit de context wel het één en ander afleiden. Ook wordt er soms uitleg gegeven in een bijzin.
De auteur heeft zich gebaseerd op waargebeurde feiten, maar heeft ook dankbaar gebruik gemaakt van de dichterlijke vrijheid in functie van het plot. Daardoor is het een mix van feiten en fantasie.
Het verhaal wordt uitgebracht als roman. Toch vroeg ik me tijdens het lezen af of dit de juiste term is voor het verhaal. Ik kwam meteen al op spannende roman, maar naar het einde toe zelf op thriller. Giddy beleeft namelijk heel wat avonturen en verkeert regelmatig in gevaar. De andere personages zijn ook niet koosjer en pistolen zijn er in overvloed.
Ik vond ‘De spionne van Manhattan’ een spannend historisch verhaal. Het is vlot geschreven, al zal je misschien af en toe een woordenboek ter hand moeten nemen om bepaalde woorden op te zoeken. Toch heb ik genoten van dit boek.
* Met dank aan uitgeverij Mozaiek voor het recensieboek.
* Met dank aan uitgeverij Mozaiek voor het recensieboek.