Dummie de mummie en de gouden scarabee
Boekentip van Thijmen (10) en Jesper (8). Ze vertelden mij dat Dummie de mummie een hele grappige boekenserie is. Dus toen ik zag dat er onlangs een elfde deel was uitgebracht: Het geheim uit de tunnel van ptoeh, ben ik begonnen met het eerste deel: Dummie de mummie en de gouden scarabee.
Het verhaal begint met een proloog in het oude Egypte over de zoon van farao Achnetoet de eerste. De farao´s zoon krijgt voordat hij op reis gaat de machtige scarabee mee. Daarna wordt hij gemummificeerd en begraven. Dan maakt het verhaal een tijdsprong naar de 21e eeuw. Een vrachtwagen, met drie mummies achterin, is op weg naar een museum. De bliksem slaat echter in en de vrachtwagen krijgt een ongeluk. Eén van de kisten is open en een kleine mummie rent weg.
De hoofpersoon uit het boek is Goos Guts. Een jongen met veel fantasie, maar met een doodgewoon leven. Hij woont in het saaiste dorp en heeft geen vrienden. Hij woont samen met zijn vader Klaas die kunstenaar is, maar hij heeft geen enkel schilderij in zijn leven verkocht. Samen hebben ze het goed, ze zorgen voor elkaar en hebben een bijzondere band. Op school behandelen ze het thema Egypte. Op een dag hangt er een smerige lucht in de kamer van Goos en hij vindt een levende mummie in zijn bed. Hij haalt zijn vader erbij , maar ze weten niet goed wat ze met hem aan moeten. De mummie heeft zo´n lange en moeilijke naam dat ze hem Dummie noemen. In het begin schermen ze Dummie af van de buitenwereld, omdat ze bang zijn dat mensen zullen zien dat hij een mummie is en voor onderzoek zal worden gebruikt door wetenschappers. Maar op een dag vindt Klaas dat Dummie naar school moet. Goos vindt dit maar niets. Zal dit wel goed gaan?
Je leeft echt mee met Goos en wil daarom blijven doorlezen in het verhaal om te zien of het elke keer goed afloopt ofniet. De zelfverzonnen scheldwoorden als ´plofzak drommelmans´ en ´bomkakdinges´ maken het boek humoristisch, evenals de gesprekken met Dummie. Thijmen en Jesper hebben gelijk. Het is een grappige serie die niet verveelt. Als je alle elf de delen wilt lezen ben je lekker even bezig. Veel leesplezier!
www.dekinderboekenclub.nl
www.dekinderboekenclub.nl