Misjka - Edward van de Vendel en Anoush Elman

kinderboekenclub 05 januari 2025
Het verhaal begint over een meisje, Roya, dat een dwergkonijn als huisdier krijgt. Gedurende het verhaal krijg je steeds meer te weten over de hoofdpersoon en blijkt dat ze in haar jonge leven al heel veel heeft meegemaakt als vluchteling. Ondanks dat het een zwaar thema is, wordt het onderwerp vrij luchtig behandeld en worden ook de leuke en grappige dingen benoemd. Dit maakt het een geschikt boek voor kinderen vanaf 8 jaar om begrip te krijgen hoe het zou kunnen zijn om te leven als vluchteling in Nederland.

Roya is met haar ouders en drie broers gevlucht naar Nederland vanuit Afghanistan. Als ze na meerdere AZC´s eindelijk een huis krijgen in Nederland wil Roya graag een huisdier. Ze kiest een wit dwergkonijntje en ze noemt hem Misjka. Iedereen in de familie is dol op het dier en hij wordt al snel onderdeel van de familie. Roya begint haar vluchtverhaal te vertellen aan het konijn, maar ze realiseert zich dat ze hier maar weinig over weet. Haar broers en ouders helpen haar om herinneringen op te halen. Roya wil haar spreekbeurt houden over dwergkonijnen, maar op een dag is Misjka verdwenen. De hele familie helpt mee zoeken. Zullen ze het beestje op tijd terug vinden?
Het mooiste aan dit verhaal vi
nd ik de warme familieband die de gezinsleden hebben met elkaar. Tijdens het vertellen van het vluchtverhaal komt dit goed naar voren, maar ook als het dwergkonijn zoek is. Samen sta je sterker.

www.dekinderboekenclub.nl

Meer recensies van kinderboekenclub