Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Authentieke Indiase recepten - vega slow food

Het wilde maar niet lukken met deze recensie. Ligt dat aan mij of het boek Easy curry vegetarisch?Easy curry vegetarisch verscheen vorig jaar al in het Engels maar is nu door Fontaine uitgevers voor de Nederlandse markt vertaald. Madhur Jaffrey schreef flink wat India-kookboeken, het is dan ook een dame met een respectabele leeftijd en de bijnaam 'koningin van de curry’s'.
India is bij uitstek het land waar ‘vega’ de norm is met zo veel vegetariërs. Ooit was ik een week in Mumbai voor zaken en nog (bijna) nooit at ik zo lekker en gevarieerd zonder vlees of vis. Alleen kreeg ik wat negatieve feedback van mijn ingewanden op de hoeveelheid chili en kruiden :-).
Misschien is dat het wel: hooggespannen verwachtingen.

Maar nee, het boek stelt niet teleur. Authentieke hapjes, dals en curry’s. Mooie sfeervolle foto’s van Indiase taferelen worden afgewisseld met afbeeldingen van de recepten. Iedereen die wel eens foodfoto’s maakt beseft dat het geen sinecure is om ‘dal’ smakelijk weer te geven. Zelfs dat is gelukt.

Easy curry vegetarisch is behoorlijk uitgebreid met hoofdstukken Soepen, hapjes & snacks; Groenten; Dals,; Granen: Rijst; Granen: Brood; Eieren & zuivel; Chutneys, relishes & salades; Dranken, zoetigheden & desserts. Dé Indiase keuken bestaat niet. Net als in China hebben verschillende delen van India elk hun eigen kookstijl. Je vindt uitgebreide informatie hierover terug bij het begin van de hoofdstukken en soms voorafgaand aan het recept. Ook heel fijn is het register met recepten per hoofdstuk als extra naast het gewone register.

De eerste keer maakte mijn man Oven ki gobi en dal met een yoghurt relish. Door tijdnood namen we echter zoveel shortcuts dat we het niet echt goed konden beoordelen. Vervolgens kozen we Masoor dal aur courgette ka soep (rode linzen & courgette soep).
voor 4-5 personen

2 eetl. olijfolie of arachideolie
4 kruidnagels
1 ui (ca. 180 g), gepeld en fijngesneden
2 theel. geschilde en geraspte verse gemberwortel
1 theel. gepelde en fijngewreven knoflook
1 theel. gemalen korianderzaad
1 theel. gemalen komijnzaad
¼-¾ theel. zuiver rood chilipoeder
½ theel. geelwortelpoeder
200 g masoor dal (rode linzen), uitgezocht, gewassen en uitgelekt
1 aardappel (ca. 120 g), geschild en in blokjes
een handvol fijn korianderblad
10-12 verse kerrieblaadjes, licht gekneusd in uw hand
200 g gehakte courgette of gele pompoen
ca. 1¾ theel. zout

voor de yoghurtsaus
2½ dl naturel yoghurt
1 eetl. limoen- of citroensap
45 g koriander, blad en fijne steeltjes
2 verse scherpe groene chilipepers, fijngehakt
¼ theel. zout

Deze heerlijke soep is een maaltijd op zich omdat hij peulvruchten en groenten bevat en met een yoghurtsaus wordt geserveerd. Als u er sneetjes volkorenbrood bij geeft, is het een voedzame en complete maaltijd.
De saus die bij de soep wordt gegeten is eigenlijk een chutney, die ook lekker is om gekookte groenten mee aan te maken, zoals gekookte aardappels, wortelen en doperwten en ook blokjes gestoomde courgette.
Giet de olie in een grote pan en verhit hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kruidnagels toe en bak ze een paar seconden. Roerbak de ui hierin 6-7 minuten tot hij begint te kleuren. Draai het vuur halfhoog en roer gember en knoflook door de ui. Voeg ook de gemalen koriander, komijn, chilipoeder en geelwortelpoeder toe en roer 1 minuut. Giet 1¼ liter water in de pan en voeg de masoor dal, aardappelblokjes, koriander en kerrieblaadjes toe. Roer goed, draai het vuur hoger en breng alles aan de kook. Draai het vuur nu heel laag, sluit de pan en laat de soep 40 minuten zachtjes koken.

Roer de courgette en het zout door de soep en breng hem al roerend aan de kook. Sluit de pan weer en laat de soep zachtjes 10 minuten koken. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

Pureer de soep in twee porties glad. Giet hem weer in de pan en voeg 2½ dl water toe, of naar smaak meer. Verwarm de soep voor het opdienen.

Doe voor de yoghurtsaus alle ingrediënten in de aangegeven volgorde in een blender en pureer alles glad. Zet hem in de koelkast als u hem niet meteen gebruikt. Serveer de yoghurtsaus koud of op kamertemperatuur en sprenkel hem royaal over de soep. U kunt overgebleven saus er apart bijgeven.

Het valt op dat het water niet als apart onderdeel in de ingrediëntenlijst voorkomt. Maar verder is het recept goed beschreven net als de andere gerechten in het boek. Dus waarom wilde die recensie niet vlotten?

“Geen van de recepten is echt moeilijk te maken. Ze kunnen misschien wat veel ingrediënten bevatten en wat tijd kosten, maar laat u daardoor niet weerhouden”, aldus de inleiding door Madhur. De achterkant meldt zelfs: “Madhurs recepten laten zien dat u niet uren in de keuken hoeft te staan om onvervalst Indiaas eten te koken.” Ik vermoed dat dát de crux is waarom een recensie op zich liet wachten. Want het kost wel degelijk behoorlijk wat tijd. Op zichzelf niet erg, maar ook de verkrijgbaarheid is een punt. Zelfs voor veelgebruikte ingrediënten blijkt dat lastig. Navraag leert dat mijn Indiase collega zijn spullen in Den Haag haalt.

Over die componenten gesproken, ik mis behoorlijk wat informatie ondanks een hoofdstuk ‘Over de ingrediënten’. Waar wel mijns inziens overbodige info staat hoe je tomaten moet pellen, maar geen woord over asafoetida, urad dal of rasampoeder om maar eens wat te noemen. Elders in het boek tref je wel uitleg aan over upma, poha en sooji die niet terugkomt in het eerder genoemde hoofdstuk.

Oké voor dit boek moet ik dus meer moeite (gaan) doen, qua tijd en qua ingrediënten. Voor dat laatste probleem is inmiddels een oplossing :-). Mijn collega gaat de maand december op familiebezoek in India en ik mag een boodschappenlijstje inleveren.

Wil je de authentieke (vegetarische) keuken van India ontdekken dan is dit een goed boek, maar je moet er dus wel wat moeite voor doen. De achterflaptekst is enigszins misleidend want snel klaar te maken zijn de meeste recepten zeker niet!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!