Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bakboek is foodlingo-woord van 2014

Jawel, weer een bakboek. Het kan niet op dit jaar (we schrijven eind 2014): Bakken met Karin, Rutger Bakt feestelijk, Brood Uit Eigen Oven, Home Baked, Heel Holland Bakt 2014 winnaar Menno Koning schijnt er mee bezig te zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. En nu dus Iedereen Bakt!. Oké toegegeven, in eerste instantie denk ik dat hier geprobeerd wordt om een kruimeltje mee te pikken van de thuisbaktrend. Zeker als ik lees dat het een heruitgave is van Bakken uit 2010 dat weer een vertaling is van Baking uit 2009. Maar al snel daarna ben ik om.

James Peterson spendeerde er twee jaar aan en schoot drieduizend foto’s voor het bakboek. Deze Amerikaanse kookdocent en kookboekenschrijver studeert oorspronkelijk chemie en filosofie als hij tijdens zijn wereldreis (in de seventies) wordt gegrepen door de Franse eetcultuur. Hij vindt zijn ware roeping en heeft intussen een behoorlijk aantal kookboeken op zijn naam staan waarvan een deel ook in het Nederlands is vertaald.

Iedereen Bakt! beslaat ruim 350 pagina’s, is van een fors formaat en niet hip maar wel heel degelijk. Ruim 1500 foto’s brengen technieken in beeld en het boek staat bol van de foefjes en trucjes. Vijf hoofdstukken ‘slechts’: Cakes en taarten, Open taarten en gebak, Koekjes, diverse Broden en tot slot Custard/Soufflés/Curds en Mousses. Het eerste hoofdstuk Cakes en taarten begint met – hoe kan het ook anders – de basisbeginselen, dan komt het glazuur en de vullingen in allerlei varianten waarna het taart-samenstellen volgt. En last but not least taart versieren. Hoofdstuk 1 is maar liefst 120 pagina’s lang, net iets meer dan de Open taarten en ander gebak met 114 bladzijden.

Brownies (pagina 272)
Brownie liefhebbers zijn in twee kampen verdeeld: mensen die ze cakeachtig willen hebben en mensen die ze liever zacht en smeuïg zien. Deze brownies vallen er tussenin, zodat iedereen ze lekker vindt – of juist niet. Deze brownies hebben hoe dan ook een rijke chocoladesmaak en zijn niet al te zoet. Gebruik de beste chocolade die je kunt vinden voor het beste resultaat.

voor 9 brownies
boter op kamertemperatuur, voor het invetten

170 g boter, in plakjes
225 g pure chocolade (cacaobestanddelen min. 70%), gehakt
3 eieren
100 g suiker
½ tl zout
1 tl vanille-extract
65 g bloem
150 g geroosterde grof gehakte walnoten (zie opmerking: naar keuze)

Verwarm de oven voor op 165 °C. Vet een ovenschaal van 18 x 28 cm in.
Doe de plakjes boter en gehakte chocolade in een kom boven een pan zacht kokend water. Roer tot beide zijn gesmolten en goed zijn gemengd. Klop de eieren, suiker, het zout en de vanille 2 minuten, tot het mengsel schuimig is. Roer het chocolademengsel erdoor. Zeef de bloem erover en spatel alles kort door elkaar, tot geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de noten erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ovenschaal.
Bak het mengsel 25 minuten, tot een mes dat je in het midden steekt er schoon uit komt. Laat de koek op een rooster afkoelen en snijd hem dan met een metalen spatel in rechthoeken. Je kunt de brownies 1 week bewaren in een luchtdicht afgesloten trommel.
Opmerking: om de walnoten te roosteren verwarm je de oven voor op 175 °C. Verdeel de noten over een bakplaat en rooster ze 15 minuten, tot ze geurig zijn.

Nee, dit is niet het meest opwindende recept uit het kloeke leerboek maar wel echt Amerikaans en ik had nog een half pond biologische walnoten liggen, vandaar. We hebben er trouwens 18 stuks van gemaakt want ze zijn –zoals meestal met brownies- nogal machtig. En eigenwijs als ik ben rooster ik de walnoten gewoon in de koekenpan, dat gaat veel sneller.

Wie weet sla ik de plank volledig mis hoor maar wat ik op school als cake heb leren kennen (gelijke delen boter, eieren, suiker en bloem) wordt in Iedereen Bakt! viervierdegebak genoemd. En de cakes lijken meer op wat wij als biscuitgebak bestempelen. Maar ach what’s in a name, want wat een enorme hoeveelheid recepten, technieken, trucs en stap-voor-stap foto’s. Eindelijk een tip om die gescheurde bult bij een home baked cake te voorkomen: een natte handdoek rond het bakblik wikkelen zodat de buitenkant minder snel gaar wordt. En zompige bodems voorkom je door na het blindbakken een pasta van bloem en water over de bodem uit te strijken en nog 5 minuten af te bakken. Op die manier ‘seal’ je de bodem als het ware. Kijk, dan hoeft een boek van mij niet hip te zijn. Hier kan ik voorlopig mee vooruit. Hoe moest dat ook al weer een puntzakje vouwen? En weet jij hoe je klassieke croissants moet rollen?

Een ongelooflijk compleet bakboek voor slechts 15 euro – daar kun je nog plezier van hebben als iedereen het foodlngo woord van 2014 al lang weer vergeten is.

www.kitchentablehappiness.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!