Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Saladeseizoen geopend

Saladeseizoen geopend Ook al werkt het weer qua temperatuur niet echt mee, hier thuis is het saladeseizoen geopend. Natuurlijk kun je ook in de winter prima (warme) salades eten, maar voor mij hoort salade bij de lente en de zomer. Niet voor niets kwamen er tegelijkertijd meerdere kookboeken over salade uit: Salade to go van Alexander Hart met 52 frisse lunches om mee te nemen; Salad in a jar, gezond groen en lekker van Anna Helm Baxter uit New York en Salades in a jar van de Franse Bérengère Abraham.

Het idee is simpel. Je neemt een weckpot of Mason Jar en maakt daarin mooie laagjes met ingrediënten voor de salade, inclusief de dressing. Is het eenmaal tijd om te eten dan schud je de dressing door de rest et voila lunch!  Of je stort de inhoud van de pot op een bordje, want niet alle salades laten zich zo makkelijk schudden.

Salades in a jar is uitgegeven bij het Belgische Manteau, iets dat je soms aan de woordkeuze herkent (degusteren, chantilly crème). Paginagrote foto's wisselen af met even grote en smakelijke tekeningen. Het principe is voor alle salades gelijk: je begint met de dressing onder in de pot, daar bovenop komen de zwaardere ingrediënten en je eindigt met sla. Dat daar eindeloos mee valt te variëren blijkt wel uit de ruim veertig recepten, waarvan tien zoete.

De recepten zijn voor vier personen en dat betekent dat er potten van 2 liter inhoud nodig zijn. Wil je de salades meenemen naar je werk dan zul je ze moeten verdelen over kleinere weckpotjes (en eventueel de hoeveelheden aanpassen). Nogal wat van de visrecepten maken gebruik van de methode om rauwe vis te 'garen' in zuur en er zijn maar liefst drie inktvissalades te vinden in het boek.

Panzanella alla Marinara - voor 4 personen
Bereiding: 25 minuten

200 g oud brood
350 g tonijn in olijfolie
5 flinke tomaten
1 bosje basilicum
1 komkommer
1 rode ui
20 ontpitte zwarte olijven
100 g rucola
4 el olijfolie
2 el sherryazijn (xeresazijn)
4 el kappertjes
fleur de sel en versgemalen peper

1. Snijd het brood in flinke brokken en doe deze in een grote kom. Snijd de tonijn stukken en vang de olie op. Schenk deze olie bij de stukken brood in de kom. Was en droog de tomaten. Snijd ze in blokken. Voeg een handjevol tomaten toe aan het brood. Strooi er wat zout en peper over en roer of schep alles goed door elkaar.

2. Was en droog het basilicum en hak het blad fijn. Was en droog de komkommer en snijd hem in blokken. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de olijven in plakjes. Was en droog de rucola.

3. Meng de olijfolie met de sherryazijn en de helft van het basilicum. Voeg zout en peper naar smaak toe en schenk deze saus in een glazen pot. Verdeel daarover in duidelijke lagen de tomaten, gevolgd door de komkommer en de 'gemarineerde' stukjes brood. Voeg de uien, de olijven, de rest van het basilicum, de tonijn en ten slotte de kappertjes en de rucola toe.

Behoudens een kleine storende fout – vissaus in een vegetarische Thaise salade – lijken de recepten wel te kloppen, hoewel het in een pot serveren soms erg ver doorgevoerd wordt. Waarom Bérengère bij de Parijse Salade, die qua ingrediënten op een broodje ham/kaas/ei lijkt, per se de ½ baguette in dobbelstenen in de pot stopt is niet helemaal duidelijk, apart meenemen naar het werk kan toch ook?

Wel superhandig is het aparte register op ingrediënt. Heb je bijvoorbeeld nog groente of pasta liggen waar je wel een salade mee wil maken, dan hoef je alleen maar even achterin te kijken om ideeën op te doen. Ook fijn zijn de vijf hartige en de vijf zoete sausjes waardoor je zelf naar eigen idee kunt mixen en matchen.    

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur