Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Leuk boek voor mini-bakkers in dop

“Mag ik ècht helemaal alleen een brood bakken?” vraagt mijn tienjarige dochter verbaasd. Niet dat ze nooit iets alleen mag doen in de keuken, maar volledig zelf een recept maken en dan ook nog brood is een primeur.
We hebben het boek Samen brood bakken eerst doorgelezen. Ondanks dat het bedoeld is om met kinderen te bakken, het is zeker geen kinderachtig boek. De eerste twintig pagina’s vertellen een grondig verhaal over meel, water, gist en zout. Er staan leuke proefjes in om te zien hoe gist en andere rijsmiddelen werken. En heel veel stap-voor-stap foto’s wat niet alleen voor kinderen maar ook voor de minder ervaren bakker een uitkomst kan zijn.

Het recept en de bereiding voor basisbrood komt zeer uitgebreid in beeld en is onderverdeeld in fases: hoe maak je het deeg?, hoe kneed je het deeg?, hoe maak je van het deeg een mooi brood?, hoe maak je het brood klaar voor de oven? en hoe bak je het brood?. We zijn dan bijna tien pagina’s verder.
Vervolgens hoofdstukken met recepten voor ontbijt, lunch & broodtrommeltjes, thee met vriendjes & vriendinnetjes en zoetigheden. Tot slot een beetje summiere bladzijde met enkele adressen van molens en een register.

We kozen het absolute beginnersbrood: sodabrood.

Sodabrood in 60 minuten
Dit eenvoudige recept is ideaal als je in een handomdraai een heerlijk, warm, rustiek brood op tafel wilt zetten. Het is ook een prima manier om vertrouwd te raken met het bakken van brood. Probeer dit recept en je zult nooit meer naar een bakker gaan voor een brood!

Ingrediënten:
400 g tarwebloem, plus wat extra om het deeg te bestuiven
8 g/2 theelepels zout
6 g/1 eetlepel baking soda (gezeefd als er klonten in zitten)
300 g/300 ml melk

Benodigdheden:
houten lepel
grote mengkom
diepe braadslee
bakplaat bekleed met bakpapier
plastic deegkrabber

Voor 1 klein brood
1. Verwarm de oven voor tot 250°C/gasstand 9. Zet een diepe braadslee onder in de oven.
2. Neem de grote mengkom en meng daarin met een houten lepel bloem, zout en baking soda en zet opzij. Dit is het droge mengsel (A).
3. Meng de melk door het droge mengsel tot je net een samenhangend deeg hebt (B).
4. Schraap het deeg met een plastic deegkrabber uit de kom en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er flink wat bloem over (C).
5. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en giet een kopje water in de hete braadslee voor de nodige stoom (vraag een volwassene je hierbij te helpen). Verlaag de oventemperatuur tot 200°C/gasstand 6 en bak het brood 20-30 minuten.
6. Haal voorzichtig het brood uit de oven met behulp van ovenwanten (vraag een volwassene je hierbij te helpen). Tik op de onderkant. Als het hol klinkt, is het gaar.
7. Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt (vraag een volwassene je hierbij te helpen).
[de letters verwijzen naar foto's]

Sodabrood is dan wel eenvoudig te maken, we moeten wel even zoeken naar baking soda oftewel natriumbicarbonaat. Uiteindelijk komen we bij de drogist terecht waar we voor €3,20 eigenaar worden van een pakje wit poeder. Volgende keer als ik bij de toko kom, toch maar daar inslaan (ja ja ons ben zúnig). Eenmaal thuis blijkt de tarwebloem op en neem ik in plaats daarvan speltmeel.

Dochter is zo trots als een pauw: “kijk mijn eigen brood” en inderdaad een geweldig zeer rustiek brood. Er zit wel een bijzondere smaak aan, een beetje zepig en zoutig. Hmmm, zou ze wel goed hebben afgewogen of hoort dat zo bij een soda brood?

Ook ikzelf vind het een leuk boek met best uitdagende recepten als gekarameliseerd uien-roggebrood. Hiervoor moet je de tijd uittrekken want dan heb je zuurdesemstarter nodig (5 dagen) en een voorgisting (1dag). Het leek me altijd zo veel gedoe zo’n zuurdesemstarter maken maar nu ik het letterlijk voor me zie op de plaatjes valt het best wel mee. Misschien toch eens proberen?

Wat we zeker nog eens gaan maken zijn de frambozenbroodjes en zelfgebakken pitabroodjes lijkt ons ook veel lekkerder dan die rare kleffe dingen uit de supermarkt. Kortom een leuk boek voor mini-bakkers in de dop en tegelijkertijd geschikt voor iets grotere bakkers.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!