Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Groene Wereldkeuken

Wat een geweldige manier om je kookboek te laten zien, dat is mijn eerste reactie op The Green Kitchen Travels op YouTube. Zo krijg je een goed idee van de sfeer en vang je een glimp van de recepten op. Bofkont die ik ben heb ik het boek dan al in huis om een review te schrijven voor Hebban culinair. Het is tegenwoordig een logische volgorde: je hebt een succesvolle blog en dan volgt een kookboek ... en dan nog een.

David en Luisa met hun dochter Elsa ken je misschien van hun veelgevolgde Engelstalige blog The Green Kitchen Stories. Gezonde vegetarische recepten met zo veel mogelijk biologische en pure ingrediënten op een kleurrijke manier gefotografeerd dat kenmerkt hun stijl.  Door de prachtige foto’s reis ik een beetje met ze mee – van Thailand naar India, Zuid Amerika, een uitstapje naar Denemarken en ook de rest van Europa komt aan bod. Alle reiservaringen, inspiratie en willekeurige belevenissen zijn verzameld in dit kookboek.

De indeling volgt de dagelijkse gang van zaken: Ontbijt, Streetfood & Snacks, Soep, Salades & Bijgerechten, Hoofdgerechten, Drankjes en ten slotte Nagerechten. Vermeldenswaardig is het hoofdstuk over reizen met kinderen. De recepten zijn stuk voor stuk vegetarisch en veelal ook nog veganistisch [V] of glutenvrij [GV]. Dat klinkt heftig maar dat valt reuze mee.

Eating is about feeling good, not following rules!

Hoe vervang je eigenlijk eieren als je vegan eet? Ik had er nooit bij stil gestaan want ik ben parttime lacto ovo vegetariër: dat wil zeggen ik eet weinig vlees, wel melk(producten) en eieren. Psylliumpoeder blijkt de trick te zijn. Paleo aanhangers kennen het misschien wel: deze vezels kunnen gluten vervangen en dus ook eieren.

Rauwe frambozen-chiajam
voor ongeveer 250 g
/V/GV

Hoewel het verwerken van rijp fruit in een jam veel voldoening kan geven, kost het ook veel tijd. Bovendien hebben we soms ook jam nodig als het fruit niet in het seizoen is. In plaats van naar de winkel gaan om een kant-en-klaar potje jam te kopen, halen we wat bessen uit de vriezer en vermengen we deze met siroop en chiazaad – geen suiker en geen vuur nodig. Na slechts tien minuten hebben de chiazaadjes het fruit veranderd in een jam-achtig iets. Eet deze op dezelfde manier als gewone jam: op pannenkoeken, wafels, brood en scones.

250 g verse of ontdooide frambozen

2 el chiazaad
2 el ahornsiroop of heldere honing (liefst onverhit)

Doe de frambozen in een kom en prak ze met een vork fijn. Roer het chiazaad en de ahornsiroop erdoor. Klop door elkaar en zet 10 minuten weg. Roer af en toe om te voorkomen dat de chiazaadjes aan elkaar blijven kleven. Bewaar tot 5 dagen in een luchtdicht jampotje in de koelkast.

Ik ben gek op fruit. Zo weck ik appeltaartvulling en peren (zie mijn website) maar ook experimenteer ik graag met jam. Dat chiazaadjes kunnen binden wist ik wel maar dat je er ook ‘jam’ mee kunt maken is nieuw. Omdat de frambozenstruik overuren maakte afgelopen zomer ligt er nog een voorraadje in de vriezer. Geduld is niet mijn sterkste kant maar na 1 uur en 2 extra lepels chiazaadjes is het nog steeds dun. Zowaar, na een nachtje staan kan ik zondagmorgen van een pure spread genieten op mijn stokbrood.

Noedelloze Pad Thai, polenta met paddenstoelen, wontons, Vietnamese komkommersalade, masala dosa, cacao-hazelnotenspread ….. het staat inmiddels allemaal op mijn ‘to cook’ lijstje. Fan was ik al van de blog, maar zo’n boek waar je fysiek in kunt bladeren en papiertjes tussen kunt stoppen dat wint het ruimschoots van digitaal.

Heb ik dan helemaal niets aan te merken? Nou vooruit een ieniemienie puntje van kritiek. Bij recepten met een korte uitleg, zoals bij de chiajam, staat de bereiding wel erg onderaan de pagina wat soms een wat vreemde bladspiegel geeft. Maar hé, een kniesoor die daar op let met zo veel moois om uit te proberen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur