Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Haal alles uit je oven met Yvette van Boven

Vorige week stond haar nieuwste boekje Uit de oven van Van Boven op nummer 1 van de CPNB kookboeken top 10. Yvette van Boven was ook te zien in een speciale kerstserie van Koken met Van Boven bij de VPRO. Die uitzendingen zijn terug te zien via deze link, een aanrader!

Uit de oven van Van Boven is een vrolijk geïllustreerd boekje met harde kaft en bevat een selectie van eerder verschenen recepten uit de zaterdagbijlage van de Volkskrant. Dat maakt een eind aan de vele losse knipsels die in menig huis zullen ronddwarrelen, mits de selectie overeenkomt natuurlijk.

De recepten zijn onderverdeeld in Groente, Vlees, Vis en Bakken gevolgd door een register. Diegenen die foto's willen zien van de gerechten kunnen terecht op de Instagram account van Yvette onder #vkmaguitdeoven, want die vind je niet in het kookboek. Door de leuke tekeningen bij ieder recept is het gebrek aan foto's geen gemis overigens. Wellicht ten overvloede: voor alle recepten is een oven noodzakelijk :-)

Na het maken van een ander gerecht waren er 3 eiwitten over. Ook lag er nog een pure chocoladeletter van Sinterklaas in de kast. Dus de keuze voor chocolademeringues met zeezout was niet moeilijk. Dat we ze uiteindelijk niet gevuld hebben maakte voor de smaak niets uit. Zó bij de thee of door de vla zijn de schuimpjes ook heerlijk!

Chocolademeringues met zeezout
voor 48 schuimpjes, dus 24 meringues

voor de schuimpjes
3 eiwitten, op kamertemperatuur
200 g bruine basterdsuiker
50 g geweldige pure chocolade, au bain marie gesmolten
1 eetl. (Maldon!) zoutflakes

voor de vulling
50 g gesmolten pure chocolade
200 ml verse roomkaas

Verwarm de oven voor op 100ºC. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Klop de eiwitten in een brandschone kom tot stijve pieken en klop dan schep voor schep de suiker erdoor. Klop steeds 3-4 minuten tussen elke schep, tot de suiker is opgelost. Het mengsel moet daarna dik en glanzend zijn.
Spatel met 2 tot 3 slagen de gesmolten chocolade erdoor. Het moet niet mooi egaal worden, die strepen in het beslag zijn juist mooi.
Maak met 2 eetlepels kleine toefjes, een beetje uit elkaar - circa 4 cm- op de bakplaten. Bestrooi met de zoutflakes.
Bak ze in de oven ongeveer anderhalf uur of iets langer nog: tot ze mooi droog zijn. Meng voor de vulling de rest van de chocolade door de roomkaas. Breng een lik vulling aan op de onderkant van de meringue en druk er een tweede meringue op. En dan nog 23 keer.

De gerechten zijn goed te maken en net even anders-dan-anders, bijvoorbeeld door te kiezen voor een minder voor de hand liggende vissoort als harder, door verrassende ingrediënten (taco's van kikkererwten) of door een andere bereidingswijze zoals het recept voor zelfgemaakte groentechips. Dat het boekje vaker uit de kast komt, mag wel blijken uit het feit dat inmiddels ook de stoofperen in witte wijn-karamel-saus met succes op tafel kwamen.

Lees meer over Yvette van Boven in het interview.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur