Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Zoete zomers? Die ijsjes maken we zelf

Dankzij het fantastische zomerweer tot nu toe (not) stond de ijsmachine stof te verzamelen in een van de bovenkastjes van de keuken. Maar gelukkig de komst van Zomerzoet - een vrolijk gekleurd boekje met ruim 50 ijsjes recepten- is een goed excuus. Of toch niet? In eerste instantie word ik even op het verkeerde been gezet; kan ik die ijsjes maken alleen met een 'Zoku bowl'? Zo'n ding heb ik niet. Al snel blijkt dat de ijsjes recepten ook geschikt zijn voor de ijsmachine.

Het Vlaams van de auteurs Trish Lobenfeld en Leila Fisher levert een paar grappige taalmomenten op: cassonade (basterdsuiker), keukenrobot (keukenmachine) en vetstof (olie of boter) bijvoorbeeld. Wat opvalt is dat er vooral heel veel roomijs variaties in beschreven worden. Daarnaast nog een paar sorbets en granité's, maar dat hadden er van mij wel meer mogen zijn. Verder lekkere sauzen en toppings om het af te maken.

Naast de gebruikelijke smaken vind je ook bevroren wortelcake met walnoten of Thai coconut ginger jalapeño. Samen met mijn zoon gaan we ijsjes maken en we kiezen voor fris yoghurt-honingijs met verse aardbeiensaus.

Een kind kan de was doen zo simpel is dit recept.
Yoghurtijs met honing
½ recept - genoeg voor 4 personen
75 g honing
½ koffielepel vanille-extract
1/8 koffielepel zout (optioneel) (MB: ik zeg laat maar weg)
420 ml magere Griekse yoghurt

Bereiding
Doe de honing, het vanille-extract en het zout in een middelgrote kom. Klop 60 ml yoghurt onder de honing om deze losser te maken.
Klop er geleidelijk de resterende yoghurt onder. Laat de bereiding goed afkoelen en roer stevig om vóór gebruik in de ijsjesbowl.
Bevriezen
Volg voor het bevriezen en het omroeren de instructies bij de ijsjesbowl of je ijsmachine.

In de praktijk is het nog simpeler: roer gewoon alle ingrediënten door elkaar, zet de ijsmachine aan en giet het mengsel erin. Ongeveer een half uurtje draaien en daarna nog even een uurtje in de vriezer. En lekker!!!

Aardbeiensaus
½ recept voor 250 ml
250 g verse aardbeien, gespoeld en zonder de kroontjes
60 ml koud water
25 g kristalsuiker
1/8 koffielepel zout (facultatief) - ik zeg laat maar weg
2 eetlepels aardbeienlikeur, bijvoorbeeld Fagoli (facultatief)

Bereiding
Breng aardbeien, water, suiker en zout in een klein steelpannetje aan de kook, op een middelhoog vuur. Laat zachtjes sudderen tot de aardbeien hun oorspronkelijke vorm verliezen, dat is ongeveer tien minuten. Roer af en toe om. Pureer in de blender of keukenrobot. Voeg eventueel de likeur toe. Giet in een bewaardoos, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Mijn advies voor dit boekje: niet op de calorieën letten en gewoon iets lekkers uit kiezen. En laat die optionele koffielepel zout maar weg, behalve bij het karamelijs natuurlijk :-) Pas met sommige recepten wel op vanwege het gebruik van rauwe eieren die niet volledig gepasteuriseerd worden.

Kom nu maar op met het mooie zomerweer!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur