Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Vernieuwende inzichten in te dikke verpakking

KlaasvdL 24 mei 2023
Gemixte gevoelens roeren in mij nadat ik deze pil heb dicht geslagen. Laat ik positief beginnen: het boek heeft mij nieuwe perspectieven en inzichten geboden betreffende onze verre verre voorouders. Of het nou gaat om tekenfilms of geschiedenislessen op de middelbare school gaat, in beide gevallen wordt de mens in de prehistorie afgeschilderd als een primitief wezen die de hele dag een beetje bezig was met eten verzamelen middels jagen e.d. en voor de rest niet al te veel nadacht. Niet denken, maar doen. Graeber en Wengrow laten zien dat het anders zit, dat alles veel genuanceerd ligt en de mens toen ook al behoorlijk rationeel was en eigenlijk best veel overeenkomsten vertoond met de exemplaren die in onze 21ste eeuw op de aarde rondhuppelen. Dit alles wordt aangetoond door de diverse levenswijze van verschillende volkeren uiteen te zetten. Men dacht na, vooruit, filosofeerde, discussieerde. Wat hier gelijktijdig mee aan bod komt is de verlichting. Vaak wordt de verlichting toch gepresenteerd alsof men voor die tijd niet al te veel nadacht en braafjes luisterende naar gezaghebbers. Tot een stel geniale westerlingen ervoor zorgde dat wij tot vandaag de dag rationeel zijn, zelf kunnen denken. Ook dit beeld wordt omver geschopt door aan te tonen dat eerdere volken vele malen rationeler waren dan wij dachten en "onze" verlichtingsideeën mogelijk hun oorsprong in Amerika vinden die de westerse filosofen daar vandaan hebben gejat (wat ze overigens destijds ook openlijk toegaven).

Een ander onderdeel is het idee dat men spontaan volledig overgegaan is op landbouw en daarmee het privé bezit leven in werd geblazen met alle gevolgen van dien. Ook deze heersende norm wordt aan de kaak gesteld. Zo blijkt dat volken juist landbouw er naast deden en niet meteen gebruikte als primaire bron van voedsel en dat bezit zijn oorsprong vindt in religieuze gebeurtenissen.

Kortom het leven van de vroege mens is allemaal veel genuanceerder en complexer dan gedacht. Als ik dit zo allemaal opschrijf klinkt dat ergens vrij logisch, maar is dit niet het narratief dat verkondigt wordt op school of in populaire wetenschappelijke boeken. Daarmee bood dit boek mij tal van nieuwe inzichten. Gelijktijdig kun je natuurlijk afvragen in hoeverre deze inzichten kloppend zijn, de auteurs geven immers zelf toe de krenten uit de pap gehaald te hebben om zo volken te gebruiken die bij hun boodschap aansluiten. Dit blijft een "probleem" met dit soort boeken, maar er wordt tenminste openlijk toegegeven dat dit nou eenmaal zo is en dat er ook veel onzekerheid is en mogelijk altijd zo zou blijven.

Tot zover lof. Echter begon het boek naar mate de bladzijdes vorderde mij steeds meer tegen te staan. Dit zit 'm ten eerste in de schrijfstijl, persoonlijk vond ik het gortdroog geschreven. Combineert dat met het feit dat halverwege het boek het punt wat de auteurs proberen te maken allang duidelijk is en het begin te vervelen. Keer op keer worden weer nieuwe volken aangehaald, volledig uitgelegd en uitgediept om vervolgens een conclusie te trekken die in meer of mindere mate eerder ook al is getrokken. Voor mij als leek zeiden al deze volken mij helemaal niks. In latere hoofdstukken worden zoveel volken door elkaar genoemd gecombineerd met vaktaal dat het al snel onduidelijk wordt hoe het nou allemaal zit. Uiteindelijk ben je volledig het overzicht kwijt.

Eenmaal aan het einde van het boek gekomen willen de schrijvers vooral duidelijk maken dat de werking en indeling van onze huidige samenleving niet de (enige) manier is, maar er zoveel andere mogelijkheden zijn zoals de diverse leefwijzes van ons verre voorgeslacht laten zien. Hoe wij dit vervolgens op onze huidige complexe samenleving kunnen toepassen of wat je hier als individu mee moet? Geen idee, ik bleef met vragen zitten. De conclusie vormde voor mij geen conclusie. Anderzijds moet ik wel toegeven dat het ook vrij naïef zou zijn om met een of ander idealistisch voorstel te komen wat even 1, 2, 3 toegepast kan worden, zo werkt het leven meestal niet.

Laat ik op zijn minst deze recensie met een conclusie besluiten: voor de liefhebber met enige voorkennis is dit vermoedelijk een fantastisch boek afhankelijk hoe overtuigend de aangedragen voorbeelden overkomen op jou als lezer. Voor een leek zoals ondergetekende zou ik adviseren om de eerste paar hoofdstukken te lezen en de conclusie gezien dit het boek aardig samenvat. Het bevat naar mijn mening te veel herhaling en is daarnaast niet goed genoeg geschreven dat je het gemakkelijk verder uitleest. Een versie van 200 bladzijdes had naar mijn beperkte inzicht hetzelfde punt kunnen maken waarbij het van begin tot einde boeiend zou zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van KlaasvdL

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur