Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boek tegen verveling

Koen Driessens 31 maart 2017 Hebban Recensent

De Deens-Nederlandse filosofe Stine Jensen kreeg in 2015 een Zilveren Griffel voor Lieve Stine, weet jij het?, waarin ze twintig levensvragen van kinderen beantwoordt. In Alles wat ik voel (met als ondertitel Het grote emotieboek) houdt ze dezelfde werkwijze aan: aan de hand van ‘uit het leven gegrepen’ emotionele ervaringen van jongelui staat ze enige pagina’s stil bij twintig kleine en grote gevoelens, gaande van jaloezie en verveling tot verdriet en verliefdheid, waarbij de auteur ruim put uit de ervaring van bekende filosofen en uit de actualiteit. Veelal komt het erop neer dat emoties kunnen en moeten en dat zelfs negatieve emoties niet per se slecht zijn.  

Voor opgroeiende kinderen is het leren omgaan met emoties niet gemakkelijk. Pas op rijpere leeftijd is een mens meer en meer in staat om zijn gevoelens een plaats te geven, te erkennen of te onderdrukken. Kinderen en vooral tieners hebben echter regelmatig te maken met onaangekondigde opflakkeringen van emoties, die vaak dan nog eens nieuw zijn voor hen. En dan gaat het heus niet enkel over verliefdheid, maar komen ook melancholie, schaamte of afkeer voor het eerst een gevoelige knauw geven. Of ontwikkelt de tiener, soms tot zijn verbazing, enige vorm van empathie, moed of trots. Jensen maakt een onderscheid tussen (spontaan opborrelende) emoties en (langer doorwerkende) gevoelens, wat eerder ‘bewuste emoties’ zijn. Haar lezers bewust maken van hun gevoelens, dat wil Jensen met dit boek. Ten eerste door die te herkennen (ook bij anderen) en ten tweede door te leren ermee om te gaan. Van negatieve emoties bijvoorbeeld kun je ook wat leren: angst maakt je bijvoorbeeld voorzichtig, boosheid doet je nadenken over de dingen, verdriet doet je de leuke dingen van het leven weer meer waarderen, verveling is juist een teken dat je geen zorgen hebt. Je gevoelens onderdrukken (‘tel eerst maar eens tot 10’) hoeft dus niet: alles wat je voelt, mág je voelen.  

Waarop Jensen in haar grote emotieboek twintig uiteenlopende én in elkaar overlopende gevoelens uit de doeken doet. Dat daar ‘verliefd’, ‘woede’ of ‘verdrietig’ tussen zitten, ligt meer voor de hand dan gevoelens die ze omschrijft als ‘thuis’ (waar het gaat over zowel de verwarring bij verhuizen als nationale identiteit) of ‘wraakzuchtig’ (met literaire voorbeelden van Doeschka Meijsing en Euripides’ Medea). In dit wraak-hoofdstukje kunnen volwassenen ook nog wat leren van Francis Bacon die wist dat ‘door wraak te nemen een man gelijk komt met zijn vijand, maar door ervan af te zien hij hoger staat’. Maar over het algemeen zijn de meeste hoofdstukken toegespitst op de ervaringen van kinderen: schaamte bij een pukkel op je neus, verliefd op een jongen uit de klas, verdriet bij de echtscheiding van je ouders… Elk hoofdstuk wordt overigens ingeleid door een situatie of getuigenis van een jongen of meisje, waarbij dan die gevoelens geduid, verklaard of gerechtvaardigd worden. Jensen illustreert de gevoelens met voorbeelden uit de actualiteit, bijvoorbeeld Hillary Clintons al dan niet echte tranen (bij verdriet), Angela Merkels moed om vluchtelingen welkom te heten of empathie met een dier (via bijvoorbeeld Finding Dory). Jensen is kwistig met rake quotes van filosofen, waardoor ze indirect reclame maakt voor haar vak. De auteur gaat nooit heel diep in op de gevoelens, maar kadert ze mooi in de leefwereld van jongeren zonder saai of geleerd te worden.  

Het boek is heel luchtig vormgegeven, zodat je nergens de indruk krijgt een echt ‘groot’ boek aan het lezen te zijn. Het is kleurrijk geïllustreerd, soms met wiebelige pentekeningen, soms met mooie collages of tekeningen in kleur. Marijke Klompmaker is heel sterk in het vatten van een emotie op een persoon. Het boek is ook perfect in stukjes te lezen, bijvoorbeeld wanneer je op dat moment bepaalde gevoelens hebt. Handig om als je je bijvoorbeeld wat down voelt iets te lezen over melancholie. Of om iets te lezen te hebben als je je aan het vervelen bent!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur