Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dood aan gebak

Koen Driessens 17 maart 2017 Hebban Recensent

‘Prentenboek’ belooft de cover onder de titel en dat is precies wat dit… euh… prentenboek is: een boek met zelfs alleen maar prenten, geen tekst (uitgezonderd een korte inleiding). Dat maakt dat de lezer het zelf helemaal kan invullen: als een uiting van verzet tegen de dood, of juist van aanvaarding, opstand versus loutering, als een memento mori, een vertroosting of rouwverwerking, of gewoon een mooi, fantasierijk geheel van kunstige prenten. Je vult het zelf in. Een ding is echter wel zeker: De jongen en de dood is een krachttoer van Meijer.

Victor Meijer (1975) is een multitalent: hij schrijft toneel, poëzie, tot zelfs muziek toe, maar kan ook met beeldtaal weg. Hij is een begenadigd illustrator met een strakke zwart-wit lijnvoering vol details, arcering voor diepte en lichteffecten, die dicht aanleunt bij beeldverhaalgrootmeesters als Moebius (Jean Giraud), Jean-Claude Servais of José Muñoz. Echter, De jongen en de dood is geen stripverhaal. Je krijgt hier geen plaatjes met praatjes, geen kadrering, zelfs nauwelijks een lineaire vertelling.

Een jongetje (of waarom niet: het zou ook een meisje kunnen zijn) brengt – onder het oog van dreigende fantasiefiguren én de dood – een doos frambozengebakjes naar zijn stervende grootvader (al zou het ook een vader of een oom kunnen zijn: zo oud ziet de man er niet uit). De man sterft echter onder het snoepen. De jongen schrikt: heeft zijn gebakje dat nou veroorzaakt? Maar hij herpakt zich meteen. Niet het gebak, niet zijn gebaar, heeft hier schuld. En hij gaat tuimelend van boos en bang tot onverschrokken de fantasiedemonen, die over zijn schouder meekeken, te lijf met zijn speelgoedpistooltjes, terwijl hij door zijn verbeelding en een landschap van gebakjes en vijanden stapt, loopt, valt, vliegt. Wat volgt zijn pagina’s lang paginagrote variaties op hetzelfde thema. Bérgen slechteriken en krokodillen laat hij achter (of in rechtopstaande doodskisten, zoals in het Wilde Westen gevelde desperado’s tentoongesteld werden), tot hij terug bij het sterfbed van zijn opa komt – die dood blijft – en lijkt te berusten. Bij een frambozentaartje. Ook niet de demonen hebben schuld.

De jongen en de dood, die titel doet natuurlijk denken aan Der Tod und das Mädchen, het via Schubert bekende gedicht van Matthias Claudius (eind 18de eeuw): een variatie op de dodendans, waarbij de toehoorder herinnerd wordt aan de onverbiddelijke en onvermijdelijke dood. Zelfs een mooi, jong meisje zal haar schoonheid verliezen. Verschil is hier dat niet de jongen, maar zijn opa slachtoffer is van de dood. Die, zo leert de jongen, niet in gebakjes, maar in het leven ingebakken zit. Je kunt je wel schietend verzetten, maar uiteindelijk blijft dat zonder resultaat. Schieten op de dood kun je alleen maar met speelgoedgeweertjes, met losse flodders.

Flodders zijn de prachtige, gedetailleerde tekeningen van Victor Meijer allerminst, die u misschien wel kent van zijn boekcovers van het fenomeen van de Hendrik Groen-boeken. Ze geven ruim baan aan de meest buitenissige verbeelding en zijn zo een plezier om bij stil te staan. Van een prentenboek zou je verwachten dat het voor jonge kinderen bestemd is, zeker als er niet eens tekst in staat. Een ‘dit boek is van’-plaatje in het voorwerk lijkt daar ook op te wijzen. Toch is dit boek geen kinderboek te noemen (de NUR-code 301 zegt ook ‘literaire roman’), want meer dan kinderen zijn volwassenen ontvankelijk voor de memento mori-boodschap (bedenk, gij mens, dat ge sterfelijk zijt), voor zover je die er natuurlijk in ziet. Bovendien kunnen ook volwassen lezers genieten van Meijers kunstwerkjes. Een prentboek voor alle leef- en doodtijden, dus. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Driessens

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!